Életmód

Évente tízezrével végzik ki a spanyol agarakat egy hagyomány miatt

Spanyolországban február elsején végződik a hivatalos vadászidény, amivel együtt jár, hogy ilyenkor a vadászok leselejtezik, azaz kivégzik a vadászathoz használt spanyol agarakat, a galgókat.

A kegyetlen tradíció ellen egyre erősödő nemzetközi összefogás alakult, hogy minél több ember figyelmét felhívja az állatok elleni felesleges kegyetlenségre. Ehhez az összefogáshoz csatlakozott egy hazai civil kezdeményezés is az agarak megmentéséért. A mostani állás szerint 20 spanyol agarat hoznak haza befogadókhoz Spanyolországból az elkövetkező napokban.

Az agaras vadászat Spanyolországban tradíció, amihez a feleslegessé vált kutyák kivégzése is szorosan hozzátartozik. Állatvédők által közzétett adatok szerint a több mint 170 000 vadász Spanyolországban összesen 490 000 galgót tart, közülük évente körülbelül 50 000 – 100 000 állattól szabadulnak meg.
 

Bár egyre több az olyan vadász, aki a kutyáit leadja egy menhelyen, ezek sok esetben már az idény vége előtt telt házzal működnek, így a spanyol sintértelepek és menhelyek egyszerűen nem tudják kezelni a hirtelen leadott, nagy mennyiségű és a bejelentések alapján összegyűjtött, gyakran sérült galgót. Számos esetben kérnek segítséget Európa és a világ más pontjairól, partnerszervezetektől. Egy ilyen segítségkérésre reagált múlt évben Rose-Marie Farkas, aki egy csapat segítségével öt állat utazását szervezte meg Magyarországra.

Ava, az egyik 2016-ban mentett galgo
Ava, az egyik 2016-ban mentett galgo

A sikeres akció után a galgók világnapja alkalmából öt agár hazajuttatását tervezték, amiből a napokban már húsz kutya lett, akiket Magyarországra hoznak. Karádi Bernadett, az expedíció vezetője így nyilatkozott az akcióról:

Mondhatjuk, hogy csepp a tengerben, de az épp 20 olyan spanyol agár, aki Magyarországon új otthonra, felelős gazdira találhat. Rengeteg jóérzésű spanyol ember harcol a galguerók (agaras vadászok) szokásai ellen, és egyre több támogatást kapnak a világ, főképp Európa országaiból. Tudjuk, itthon is akad bőségesen olyan állat, akiknek az életkörülményein lehet javítani, de ezek az állatok nem tehetnek arról, hogy több ezer kilométerre vannak. Ha módunkban áll segíteni és egy széles összefogás keretében javítani a spanyol helyzeten, akkor miért ne tennénk?

A vadászidény végén az agarak válogatott módszerekkel történő kivégzése olyan hagyomány, ami talán a bikaviadalok esetéhez hasonlítható legjobban, amelyet a nemzetközi nyomásnak és a milliók által aláírt petícióknak köszönhetően egyre több helyen tiltanak be az országban. Teljesen azonban nem tudják eltörölni a bikaviadal tradícióját, mivel 2013-ban nemzeti kulturális örökségnek nyilvánították Spanyolországban, épp három évvel azután, hogy Katalónia betiltotta.
 

A menhelyeken, gyepmesteri telepeken leadott galgók átlagos életkora 2-3 év, a jó teljesítményt produkáló kutyák még néhány évig a tenyésztést szolgálják, de nagyon ritka, hogy 6 évesnél idősebb agár a gazdájánál él. Spanyolországban az állatok védelmét szolgáló jogi szabályozás, még a hazai rendeletek és szankciók mellett is gyermekcipőben jár, így itthon február 1-jén békés demonstráció keretében szeretnék felhívni a figyelmet azokra a kegyetlenségekre, amiket a spanyol agarak ellen követnek el. A jelen lévők találkozhatnak majd az öt, múlt évben hazaszállított állatok egyikével is.

További információk az akcióról: Galgomentés

Részletek a demonstrációról: I. Galgók vilagnapja Budapesten

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top