Életmód

Brexit: indul a hivatalos kilépési procedúra

Jövő héten elindul az a tárgyalássorozat, ami két év alatt kivezeti az Európai Unióból a briteket, így a brit EU-tagság már 2019-ben megszűnhet.

Hivatalosan a jövő hét szerdán indítja el Theresa May brit miniszterelnök a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalássorozatot. A Lisszaboni Szerződés 50. cikkelye szabályozza a kilépési folyamatot, kétévi időtávlatot meghatározva az uniós tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalásokra. Ha minden a terv szerint megy, a brit EU-tagság 2019 márciusában szűnhet meg.

A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője hétfőn bejelentette: Sir Tim Barrow, az Egyesült Királyság EU-nagykövete tájékoztatta az Európai Tanács elnökét, Donald Tuskot, hogy a brit kormányfő március 29-én küld neki értesítést az 50. cikkely aktiválásáról. Aznap várhatóan a londoni alsóházban is hivatalos bejelentést tesz Theresa May a kilépési folyamat elindításáról. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top