Életmód

Norvégia a Föld legboldogabb országa

Sokat javított Magyarország a világ országainak boldogságrangsorában: míg a tavalyi felmérésben országunk a 91. helyen végzett, addig tavaly mi voltunk a 75. legboldogabb ország a Földön. A legboldogabbak a norvégok.

A norvégokat nem izgatta, hogy a gazdaságukban kulcsszerepet játszó olaj ára nem a legkedvezőbben alakul mostanság, mégis Norvégia lett a legboldogabb ország egy ENSZ-hez köthető jelentésben. A Fenntartható Fejlődési Megoldások Hálózata (SDSN) által publikált tanulmányban felállított boldogságrangsorban az emberi tényezők nyomnak a legtöbbet a latban.

Norvégia már tavaly is az előkelő negyedik helyen szerepelt a listán, ám akkor a még boldogabb dánok lettek az elsők, akik idén visszacsúsztak a második helyre, majd Izland, Svájc és Finnország következik.

Magyarország boldogabb

Az elmúlt tíz év alatt Venezuela és a Közép-afrikai Köztársaság esett vissza a legjobban, Nicaragua és Litvánia emelkedett a legtöbbet. Magyarország a 75. helyen szerepel a listán, tavaly a 91. helyen végzett a felmérésben. Az Egyesült Államok, amely tavaly még a 13. helyen állt, a 14. helyre csúszott le. Az elmúlt évtizedben Amerika “boldogságindexe” 5 százalékkal csökkent.

A koppenhágai boldogságkutató intézet szerint a skandináv államok töretlen, kiugró eredménye azt jelenti, hogy náluk “működik a közösségi érzés és az egyetértés abban, hogy mi jó a közösségnek” – vélte Meik Wiking, az intézet egyik vezetője.

Az idén ötödször elkészült éves jelentés 155 országot rangsorolt az egy főre jutó GDP és a várható egészséges élettartam alapján. A tanulmányhoz továbbá globális felmérések négy tényezőjét is alapul vették, amelyekben a résztvevők egy tízes skálán értékelték, hogy mekkora társadalmi támogatásra számíthatnak, ha bajba kerülnek, mekkora szabadságot élveznek életük fontos döntéseiben, mennyire érzik korruptnak a társadalmat, amiben élnek, és mennyire gondolják nagylelkűnek magukat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top