Életmód

Valódi natúr smink a tavaszi megújuláshoz

Új sminkkollekció a biokozmetikumok gyártójától

Legyen szó a nappali arcápoló termékekről, vagy a sminktermékeink közé tartozó szájkontúr ceruzáról, a frissítő lábkrémről, a Neem Hajvízről vagy a Dr. Hauschka Med bőrápolási készítményekről: minden Dr. Hauschka termék 100% natúrkozmetikum. Előállításukhoz pedig lehetőség szerint ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból vagy Demeter-minősítésű biodinamikus gazdálkodásból származó alapanyagokat használunk. Vállalatunk és a WALA alapítója, dr. Rudolf Hauschka számára mindez magától értetődő volt. Már az 1960-as években is, amikor kozmetikai termékcsaládjának kifejlesztésén dolgozott Elisabeth Sigmund kozmetológussal és természetkutatóval, a receptúrák természetes összetevőkön alapultak, és nem tartalmaztak parabént, szilikont, PEG-et, szintetikus tartósítószereket, valamint színezéket és illatanyagokat.

Tetőtől talpig

Másként fogalmazva: natúrkozmetikumok voltak, amelyek ráadásul támogatták a bőrt abban, hogy saját erejéből regenerálódni tudjon. Ezáltal tökéletes összhangban voltak WALA gyógyszereinkkel, amelyek a természet gyógyító erőire támaszkodnak.

Az új sminkkészítmények 2017. március 28-ától megvásárolhatóak bioboltokban, patikákban és webáruházakban. Legyen az elsők között, aki magára ölti ez egyik új színt!

1967-ben, amikor a Dr. Hauschka kozmetikumok megjelentek a piacon, még nem létezett a natúrkozmetikumokkal kapcsolatos minősítési rendszer. Ugyanakkor fontos, hogy legyen egy olyan független standard, amely kötelező jelleggel leírja, mit takar a natúrkozmetikum kifejezés. A NATRUE nevű szervezet pontosan ezzel foglalkozik. A 2007 óta nemzetközi szinten tevékenykedő szervezet célja, hogy világszerte védje és támogassa a natúrkozmetikumokat. A NATRUE alapító tagjaként részt vettünk a natúrkozmetikumokra vonatkozó szigorú előírások meghatározásában. A NATRUE-standard a termékeket az alapján értékeli, hogy milyen alapanyagokat tartalmaznak, és milyen folyamattal állították elő őket. Különbséget tesz natúrkozmetikum, ami legalább 70%-ban biominőségű összetevőt tartalmazó natúrkozmetikum, és biokozmetikum között. A biokozmetikum olyan natúrkozmetikum, amely legalább 95%-ban tartalmaz biominőségű összetevőt. A százalékos arányon alapuló különbségtétel fontos. Ugyanis még napjainkban sem lehet a natúrkozmetikumokhoz szükséges összes nyersanyagot biominőségben beszerezni. Ennek érdekében kezdeményeztünk biominőségű nyersanyagok termesztését célzó projekteket. A rózsa esszenciális olaj, a mangóvaj, a ricinusolaj és a sheavaj alapanyagainak termesztése csak pár példa az ilyen jellegű projektre.  

Tetőtől talpig

Természetesen a több mint 160 Dr. Hauschka-termék mindegyike a NATRUE által minősített. Az, hogy termékeink megfelelnek  a NATRUE-vizsgálatnak, biztonságot nyújt mind Önnek, mind nekünk. A natúrkozmetikumok fejlesztése és előállítása terén 1967 óta az vezérel minket, hogy felelősséget érzünk a természet és az Ön jólléte iránt. Hiszen mi lehet fenntarthatóbb és hatékonyabb, mint az ellenőrzött ökogazdálkodásból, vagy a Demeter-elvek szerinti biodinamikus gazdálkodásból és a fair trade elveit betartó beszerzési láncolatból származó természetes összetevők?

Tetőtől talpig

Interjú a WALA Heilmittel GmbH Tudományos Kutató részlegén dolgozó dr. Constanze Stiefellel a natúr- és biokozmetikumokról, valamint az új sminktermékek kifejlesztéséről

Önnek és a kollégáinak az a feladata, hogy a Dr. Hauschka-termékek ökológiai és társadalmi szempontból megfeleljenek a legmagasabb szintű minőségi kívánalmaknak, és hogy az összes termék tökéletesen tolerálható legyen az emberi szervezet által. Pontosan miből áll az Ön munkája?

Amikor elkezdődik egy új termék fejlesztése, a csoportunkat már nagyon hamar bevonják, hogy ellenőrizzük a termék összetételét. Minden egyes nyersanyagot megvizsgálunk, hogy eleget tesz-e a szigorú minőségi elvárásoknak, és biztosan jól tolerálható-e az emberi szervezet által. 

Nem a fejlesztő dönti el, hogy milyen alapanyagokat tartalmazzon egy adott kozmetikum receptúrája?

De, természetesen így van. A receptúrát a fejlesztési részleg dolgozza ki. A mi feladatunk az, hogy az összetevőket tolerálhatóság és jogi megfelelőség szempontjából vizsgáljuk meg. Minden egyes nyersanyaggal kapcsolatban számos információ áll rendelkezésünkre, amit kiértékelünk és mérlegelünk. Ilyen például a felhasznált nyersanyag tisztasága vagy a mikrobiológiai minőség. Azt is vizsgáljuk, hogy az összetevők megfelelnek-e szigorú minőségi alapkövetelményeinknek, valamint a NATRUE natúrkozmetikai szervezet kritériumainak. 

Pontosan mi a NATRUE?

A NATRUE egy natúr- és biokozmetikumok által megszerezhető nemzetközi minőségi tanúsítvány. Abban segít a vásárlóknak, hogy felismerjék az üzletben a valódi natúrkozmetikumokat, ugyanis a “natúrkozmetikum” önmagában nem levédett kifejezés, és nem rendelkezik pontos jogi meghatározással sem. A NATRUE-címkét csak azokon a termékeken lehet feltüntetni, amelyek megfelelnek a szigorú feltételeknek. A Dr. Hauschka-termékek rendelkeznek ezzel a minősítéssel. 

Mit kell Önnek tennie, hogy a Dr. Hauschka-termékek megszerezhessék a NATRUE-tanúsítványt?

Ahhoz, hogy használhassuk a NATRUE  jelölést, eljön hozzánk egy független ellenőr. Vizsgálja az egész vállalatot, ellenőrizheti minden részleg munkáját, az összes beszállítói dokumentációt, sőt még a receptúrákat is. Ezek alapján pontos következtetést tud levonni arra vonatkozóan, hogy az egyes termékekben milyen nyersanyagokat használunk fel és milyen mennyiségben. Ezekre az ellenőrzésekre évente  kerül sor. 

Miben különbözik tehát a minősítéssel  rendelkező natúrkozmetikum egy egyszerű kozmetikumtól? Pontosan mit vizsgál a címke odaítéléséről döntő ellenőr?

A natúrkozmetikumok előállításához szándékosan nem használunk bizonyos összetevőket, amelyek a hagyományos termékekben előfordulnak. Ilyenek például az ásványi olajok, a parabének, a szilikon és a PEG (polietilén-glikol), valamint a szintetikus illatanyagok, színezékek és tartósítószerek. Ezek helyett a natúrkozmetikumok természetes, főleg növényi, lehetőleg ellenőrzött ökogazdálkodásból származó összetevőket tartalmaznak. Azt valljuk, hogy a valódi natúrkozmetikumok nem tartalmazhatnak olyan összetevőket, amelyeket génmódosított élőlényekből nyertek ki. A NATRUE ugyanezen a véleményen van, és az ellenőr ezt a kritériumot is vizsgálja. 

Tegyük fel, hogy új receptúrát kapott a fejlesztőktől. Mi a következő lépés?

Ezt egy aktuális példával, az új sminktermékcsaládunkkal szeretném szemléltetni. A fejlesztőktől jó pár hónappal a piaci bevezetés  előtt megkaptuk a receptúrákat. A számos összetevő mindegyikét megvizsgáltuk, hogy felhasználhatók-e a mi kozmetikai termékeinkben. Ezenkívül teszteltük a nyersanyagok minőségét és tisztaságát. 

Vagyis laboratóriumban vizsgálják, hogy az összetevők nem tartalmaznak-e például növényvédőszer- vagy nehézfémmaradványokat?

Igen, ezt a feladatot rendszerint az analitikai laborban dolgozó kollégáink végzik el minden egyes feldolgozásra kerülő nyersanyag esetében. A termék ellenőrzésének az elején párhuzamosan dolgozunk velük és leányvállalatunkkal, a naturamusszal a minőségi és biztonsági kérdéseken. A naturamus végzi a nyersanyagok beszerzését. Ellenőrzi, hogy elérhető-e a kívánt nyersanyag – például a viaszok, növényi olajok, ásványi pigmentek vagy gyógynövények – kiváló, lehetőleg ökominőségben és a szükséges mennyiségben. A beszerzésnél ugyanakkor társadalmi szempontok is fontos szerepet játszanak. 

Társadalmi szempontok a nyersanyagvásárlásnál? Tudna erre példát mondani?

Igen. Például az új sminktermékeink csillámpalát tartalmaznak. Ezt az ásványi nyersanyagot, amely egy ezüstös rétegszilikát, más ásványi színezékekkel együtt színezésre használjuk. A csillámpalát kőbányákban fejtik. A Terre des Hommes gyermekvédelmi szervezet becslése szerint Indiában akár 20 000 gyermek is dolgozik az ásványianyag-kitermelésben. Mivel tudatában vagyunk ennek a problémának, olyan beszállítót választottunk, aki felelősségteljesen jár el ebben a tekintetben. 

Hogyan tudja befolyásolni az indiai helyzetet a beszállító, akitől a csillámpalát beszerzik?

Német beszállítónk, akivel már régóta állunk üzleti kapcsolatban, nagyon sokat tesz azért, hogy megakadályozza a gyermekmunkát a nyersanyag származási országában, azaz Indiában. Például segítséget nyújtott helyi iskolák felépítéséhez és az egészségügyi ellátás javításához. Működését független intézmények rendszeresen ellenőrzik. Emellett nem kormányzati vagy NGO-szervezetekkel folytat együttműködést annak érdekében, hogy javuljanak a kitermelési régióban élő emberek életkörülményei. Természetesen a világpiacon kedvezőbb áron tudnánk megvenni a csillámpalát. Azonban fontos számunkra, hogy milyen körülmények között történik a nyersanyag kinyerése. Ezért szívesen megfizetjük a magasabb árat. 

Az embernek szinte az a benyomása, mintha Önök az új sminktermékeknek csak az egyes összetevőit tesztelték volna. A készterméket nem vizsgálják?

Dehogynem. Vizsgáljuk például, hogy  a készítmény megfelelő tolerálhatósággal és ápolási hatékonysággal rendelkezik. Többek között független intézeteket is megbízunk a tesztek elvégzésével. Minden egyes terméket tesztnek vetünk alá, azaz a rúzsok, szemhéjpúderek és szemceruzák minden egyes színárnyalatát. Emellett javaslatokat teszünk a késztermék megfelelő alkalmazására vonatkozóan. 

Állatokon remélhetőleg nem végeznek teszteket, ugye?

Természetesen nem. A Dr. Hauschka kozmetikai termékek esetében sem mi, sem az általunk megbízott cégek nem végeznek állatkísérleteket. Kizárólag önkéntes tesztelő személyekkel dolgozunk. Rendkívül sokat tudunk a nyersanyagokról, és tapasztalatból tudjuk, hogy a termékek nagyon jól tolerálhatók az emberi szervezet által. Ezért nyugodt lelkiismerettel vonunk be tesztalanyokat. 

Pontosan mit tesztelnek a sminktermékeknél?

Mindenekelőtt azt vizsgáljuk, hogy a bőr számára tolerálható-e a termék, a szemkörnyéken alkalmazott számos sminktermék – például szempillaspirál, szemhéjtus vagy szemhéjpúder – esetében azt is, hogy a szemet nem irritálja-e, illetve kontaktlencsét viselők használhatják-e. A felhasználói tesztek során arról kérdeztük a tesztalanyokat, hogy milyennek találják az egyes termékek, például az alapozó vagy a púder fedőképességét, felviteli tulajdonságait vagy tartósságát. 

Tetőtől talpig

Közismert, hogy a papír sok mindent elbír. Azt is vizsgálták, hogy a termékek valóban olyan hatásosak, mint ahogyan azt a leírásuk ígéri?

Igen, számunkra ez nagyon fontos, és a törvény is teljesen egyértelműen előírja. Azt írjuk például, hogy az alapozó megóvja a bőr nedvességtartalmát. Ezt a kijelentést a felhasználói teszt során az összes tesztalany megerősítette. Pozitívumként említették meg továbbá, hogy kellemesen ápoltnak érezték a bőrüket. A tesztelők kijelentéseit mérési eljárások, mint például a bőr nedvességtartalmát megállapító korneométerteszt egészíti ki és támaszthatja alá. Ha a teszt azt mutatja ki, hogy a bőr hidratáltsága megfelelő, a tesztalany azonban száraznak érzi a bőrét, akkor változtatni kell a receptúrán. Hiszen a középpontban a vásárló és az ő igényei állnak. 

 

Tetőtől talpig
Forrás: Dr. Hauschka honlap

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top

Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

A hét legizgalmasabb cikkei!
Friss sztárhírek itthonról és külföldről
Tudd meg, mit mond a horoszkópod!
Regisztráció

Elfelejtett jelszavad helyett könnyen tudsz új jelszót megadni, ehhez az alábbi lépéseket kell csak követned:

  1. Add meg az alábbi beviteli mezőben az e-mail címed vagy felhasználóneved
  2. A hozzád tartozó címre kiküldünk egy levelet a jelszócseréhez. Ellenőrizd a SPAM mappádat is, ha nem látod pár percen belül a levelet a beérkezettek között.
  3. A levélben kapott linket 24 órán belül lekattintva eljutsz egy felületre, ahol megadhatod az új jelszavad
  4. Jelentkezz be a friss jelszóval

Fiókod törléséhez add meg a jelszavadat:

Itt tudod a jelszavadat megváltoztatni:

Új jelszó mentése