Életmód

A nyitott kapcsolatban élő párok boldogabbak egy kutatás szerint

Egy tanulmány szerint a nyitott kapcsolatban élő emberek boldogabbak a monogámoknál. Meg is magyarázták tudományosan, hogy miért hagyjuk a csudába a hűséget.

A Michigani Egyetem kutatói elemezték 2100 résztvevő párkapcsolatát. Az alanyok mind 25 év fölöttiek voltak (mert a 20-as évei elején még mindenki kicsit bolond). A 2100 párból 1500 élt monogám kapcsolatban, míg 600 a nyitott kapcsolat híve volt.

A kutatók azt találták, hogy a nyitott kapcsolatban élőknél forróbban lángolt a szerelem, és elégedettebbek az életükkel. Sőt náluk kevésbé volt jelen a féltékenység is, és több bizalommal voltak egymás iránt. Bármilyen furcsán hangzik, ha nem akarsz féltékeny lenni és jobban meg szeretnél bízni a párodban, akkor élj nyitott kapcsolatban a tudósok szerint.

A nyitott kapcsolatban élő párok boldogabbak egy kutatás szerint

Nem annyira sokkoló ez a kutatási eredmény, ha belegondolunk, hogy a nyitott párkapcsolat több szexet jelent, a szex pedig boldogsághormonokkal árasztja el a testet. Így pedig máris értelmet nyer, hogy miért érzik olyan jól magukat a bőrükben a nyitott kapcsolatban élők. A szexen kívül pedig, ami talán még jobban számít, azt is kiderítették a tudósok, hogy a nyitott kapcsolatban az emberek többet kommunikálnak egymással. Sokkal pontosabban megfogalmazzák a párjuknak, hogy mit éreznek, mit szeretnének és hogyan képzelik el az életüket. Muszáj ezt tenniük, ha azt akarják, hogy működjön a párkapcsolat, úgyhogy a kommunikációs készségeiket mesteri szintre fejlesztik. A monogám kapcsolatokban viszont ezzel szemben gyakran magukba fojtják a mondandójukat a párok, hogy elkerüljék a nehéz beszélgetéseket, ettől pedig csak nő bennük a feszültség.

Azért nem annyira fekete vagy fehér ez a téma sem, hogy most mindenki dobja el a monogámiát, és éljen nyitott kapcsolatban. Ugyanis ebben a kutatásban azt is találták, hogy bár a nyitott kapcsolatban élők szerelmesebbnek érzik magukat, de ezt a szerelmet az elsődleges partnerük felé irányítják, a másodiknak már kevesebb jut belőle. Ezek alapján azt mondanánk, hogy ez a kutatás csak arra jó, hogy mindenki úgy szeresse a saját párját, ahogy neki jólesik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top