Életmód

Ezért ne vedd fel egyedül a harcot a darazsakkal szemben

Az enyhe időjárás kedvez a darazsak és a méhek szaporodásának. Mit tegyünk, ha beköltöztek hozzánk fullánkosék?

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy ha darázsfészket vélünk felfedezni a házunkban, semmiképpen se kezdjünk neki egyedül a fészek irtásának, mert benne egy több ezer fős darázshadsereg lapulhat. 

“Nagyon kérek mindenkit, ha azt tapasztaljuk a lakásunkban, hogy a plafonon, a falon beázásszerű folt jelenik meg, a plafonból doromboló, kapa­rászó hangot hallunk, semmiféleképp ne kezdjük el keresni” – idézi a Blikk Boros Tibor méhbefogó szakember figyelmeztetését. 

Boros szerint a Chemotox, gázolaj, púrhab és a lángszóró sem segítenek sokat a darázsfészek eltüntetésében, mert a lépben meghúzódó állatokat ezekkel a praktikákkal nem tudjuk megölni. A darazsak ugyanis többrétegű szigetelőanyagot építenek a lép köré, és az említett módszerekkel csak a szigetelést rongálhatjuk meg, és közben ráadásul támadásra hergeljük a rovarokat. 

Minden esetben érdemes tehát szakemberhez fordulni, de ez különösen igaz azokra, akik allergiásak a darázs- vagy a méhcsípésre, mivel az az arra érzékenyeknél halálos sokkot is okozhat.

Ha már megtörtént a baj, Boros a fájdalom csillapítására többek között szódabikarbónából és vízből kevert pasztát, a hideg borogatást, a citromlevet vagy a vízben krémesre kevert aszpirint ajánl.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top