Életmód

Randiznál a kollégáddal? Íme a megoldás!

Bár az örökérvényű szabály szerint házinyúlra nem lövünk, az irodai-munkahelyi románcok gyakorisága mutatja, hogy sokan nem fogadják meg ezt a tanácsot. A modern technikának köszönhetően ma már megvan rá a módszer, hogy diszkréten kiderítsük, van-e esélyünk a kiszemelt kollégánál.

A Feeld (korábban 3nder) nevű randiapplikáció fejlesztői kínálják a megoldást: egy olyan csevegőrobotot (chatbot) készítettek, amely a ma már számos magyar cég által használt irodai chatplatformmal, a Slackkel működik együtt (az NLCafé szerkesztősége is ezen a rendszeren keresztül beszéli meg az aktuális teendőket). A chatbotot telepíteni kell a Slack mellé, és máris megtudhatjuk, hogy létrejöhet-e a vágyott randi a nekünk tetsző kollégával.

A robotnak egy üzenetben el kell küldeni a kiszemelt felhasználónevét, ezután pedig már csak annyi a dolgunk, hogy várjunk. Ha az illető szintén megkérdezte a robottól, hogy érdeklődünk-e utána, a chatbot mindkét felet értesíti, hogy kölcsönös vonzalomról van szó.

“A Feeld a kezdetektől fogva azért jött létre, hogy hozzájáruljon a nyitottabb és elfogadóbb társadalom létrejöttéhez” – írta a The Atlanticnak írt válaszában Dimo Trifonov, a cég egyik alapítója. A teljes kép megértéséhez fontos információ, hogy amikor a Feeldet még 3ndernek hívták, az applikáció arra szolgált, hogy kalandvágyó párok édes hármasokhoz találjanak partnereket.

“A társadalom szemében a munkahely egy rideg, érzelemmentes hely, ahová pénzt keresni járunk” – tette hozzá Trifonov. “Viszont nagyon emberi dolog, ha érzelmeink támadnak valaki más iránt, szóval miért kellene ezeket az érzelmeket elrejteni csak azért, mert a társadalom szerint így illik?”
“A húszas években, amikor a nők helyet kaptak az irodai munkakörökben, sokan közülük azért vállaltak ilyen munkát, hogy esélyük legyen feleségül menni a főnökükhöz” – mondta Moira Weigel történész, aki a munkahelyi kapcsolatok alakulását kutatja. “Ez pedig egy teljesen elfogadott indok volt, annak ellenére, hogy e nők közül sokan végül azért mondtak fel, mert a főnökeik nem kívánt módon akartak közeledni feléjük.”

Egyre többen tartják elfogadhatónak a munkahelyi románcot (Fotó: Tumblr)
Ma már egyre többen tartják elfogadhatónak a munkahelyi románcot (Fotó: Tumblr)

Weigel rámutatott, hogy a munkahelyi kapcsolatok már a hatvanas években bekerültek a ponyvairodalom népszerű témái közé, a nyolcvanas években pedig a The New York Times is elkezdett foglalkozni a vállalati románcok témájával.

“Mivel az emberek egyre több időt töltenek az irodában, a munkahelyen a legnagyobb az esély rá, hogy megtaláljuk életünk párját” – áll a lap egy 1988-as cikkében. Ennek igazságtartalmát egy 2012-ben elvégzett kutatás is megerősítette. A Stanford és a City College of New York kutatóinak vizsgálata szerint a 80-as és 90-es években körülbelül azonos eséllyel találtak az emberek randipartnert a munkahelyen, mint ha egy bárban vagy kávézóban ismerkedtek volna (a kutatás a heteroszexuális kapcsolatokra vonatkozott; a tanulmány írói rámutattak, hogy a meleg és biszexuális embereknek lényegesen kisebb esélyük volt a munkahelyi kapcsolatra).

Randiznál a kollégáddal? Íme a megoldás!

“Az internet megjelenésével részben megszűntek az ismerkedés fizikai korlátai” – írja Michael J. Rosenfeld és Reuben J. Thomas a kutatási anyagban. Ez statisztikai adatokkal kifejezve annyit jelent, hogy 1990 és 2009 között a felére csökkent azoknak a pároknak a száma, akik a munkahelyükön ismerkedtek meg, míg az interneten párt találó heteroszexuális emberek száma 20, a melegek és biszexuálisok aránya 70 százalékkal nőtt. A kutatók rámutatnak, hogy ezek az adatok még a népszerű randialkalmazások – például a Tinder vagy a Grindr – megjelenése előttről származnak, az okostelefonok elterjedése bizonyára jelentősen megemelte a fenti százalékokat.

Vicki Schulz, a Yale Egyetem szociológia tanszékének professzora 2003-as tanulmányában Trifonovval egyetértve azt írja, hogy a munkahelyi romantikus és intim kapcsolatok elnyomása káros hatással lehet a munkavállalókra.

“A nagy kérdés az, hogy a társadalom képes-e úgy tekinteni a munkahelyre, mint egy olyan területre, ahol nagyon is kézzelfoghatóan megjelenik a személyes intimitás, a szexuális energia és általánosabban véve az »emberség«” – írja Schultz.

Lisa Mainiero, a Fairfield University professzora, aki több mint 30 éven át tanulmányozta a munkahelyi kapcsolatokat, úgy véli, hogy az elmúlt években mintha enyhült volna az ezzel kapcsolatos társadalmi stigma, és a vállalatok is érezhetően enyhébben lépnek fel az egymással randizni kívánó munkatársakkal szemben.

Ezt alátámasztja a Society for Human Resource Management kutatása is, amely szerint 2013 és 2005 között 29 százalékkal csökkent azoknak a HR-szakembereknek a száma, akik szerint a munkahelyen való ismerkedés nem méltó profi munkavállalókhoz. Mainiero szerint ehhez az is hozzájárult, hogy ma már a legtöbb munkahelyen léteznek a szexuális zaklatás elleni előírások, illetve a távmunkát favorizáló munkakultúrában, valamint a korábbi időkhöz képest lényegesen gyakrabban munkahelyet váltó munkavállalók esetében nagyobb a nyitottság a kollégákkal való ismerkedésre.

A kutató azt is hozzátette, hogy szerinte a Feeld chatbotját nem fogják széles körben alkalmazni, az azonban mégis nagyon érdekes, mert két külön világot – a munka és az ismerkedés világát – kapcsolja össze a technológia segítségével.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top