Életmód

Ezért alszol rosszul éjszaka

Amikor rosszul alszol éjszaka, akkor valószínűleg próbálod kitalálni, mi történt másképp, mint a többi éjjelen, amikor aludtál, mint a tej. Azon tűnődsz, hogy lehet, hogy túl korán mentél aludni, túl meleg volt a szobában, vagy le kell cserélni a párnádat. De lehet, hogy nem jó helyen keresed a válaszokat.

Az igazán jó éjszakai alvás titka nem az éjszakában rejlik, hanem abban, hogy mit csinálsz reggel, délben és este. Ha betartod a következő lépéseket, sokkal energikusabban ébredsz fel reggelente, a pihentető éjszaka után.

A reggelek fontosak

Kezdjük a legelején, a szundi gombnál. Érdemes leszokni róla, hogy halogatod a felkelést, mert csak arra jó a szundi gomb nyomogatása 10 percenként, hogy összezavard vele a szervezetedet. Sokkal jobb felkelni mindennap ugyanabban az időpontban, mert így tud beállni a tested egy jó alvás/ébrenlét ritmusra.

Állj ellen a kísértésnek, hogy rögtön ébredés után legurítsd a kávédat. Igazából délelőtt 10-ig kellene várni az első adag koffein előtt, mert akkor kezd el a kortizolszinted csökkenni. Kávé helyett inkább egy jó reggelivel indítsd a napot, magas fehérjetartalmú ételekkel, lehetőleg mindennap ugyanakkor, hogy az anyagcserédnek segíts az optimális működésben.

Ezért alszol rosszul éjszaka

Tartsd meg a lendületet

Az ebédedet nagy körültekintéssel válaszd ki, kerüld a túl sok szénhidrátot, mert attól csak nyomott leszel délután, és megzavarod az alvásciklusodat. Ez lehet, hogy újításokat igényel az étrendedben, mert a hagyományos köreteket ki kell iktatni hozzá. Ha pedig délután aludni akarsz mégis, akkor csak nagyon röviden tedd, maximum 20 percig. A délutáni nassolásnak is érdemes ellenállni és inkább csak zöldséget vagy gyümölcsöt uzsonnázni a jó alvás érdekében.

 

Este készítsd fel magad az alvásra

Az egyik aranyszabály az, hogy minden este ugyanabban az időpontban menj aludni. Kerüld este a telített zsírokat, mert már több tanulmányban is megállapították, hogy megzavarják az alvás-ébrenlét ciklusát. Az alvás előtti meditáció, relaxáció segít abban, hogy felkészüljön a tested és elméd a pihenésre. És persze lehetőleg hűvös szobában aludj a mély alvás érdekében.

Apró trükkök, amik segítenek az éjszakai alvásban

A tudósok szerint jobbá teszi az alvást, ha súlya van a takarónak, mert nagyobb biztonságban érezzük magunkat tőle. Az alváspóz is számít, befolyásolhatja, hogyan kelünk fel másnap: a bal oldalon fekvés jó hatással van a szívre, hátra és az emésztésre. Az sem mindegy, mit viselsz alvás közben, a legjobb az, ha meztelenül alszol, ezzel akár még a 2-es típusú diabétesz kockázatát is csökkentheted.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top