Életmód

Nem csak az áldozatok fordulhatnak az áldozatsegítő központhoz

Nemcsak a segítségre szorulók fordulhatnak az áldozatsegítő központhoz, de azok is, akik tudnak olyanról, aki áldozattá vált.

Bárki fordulhat az áldozatsegítő központhoz: nemcsak az, aki segítségre szorul, hanem az is, aki a környezetében lát olyat, akinek szüksége lenne rá – mondta Ékes Ilona az M1 aktuális csatornának csütörtökön.

Az ERGO – Európai Regionális Szervezet elnöke a szerdán a Wesselényi utcában megnyílt első áldozatsegítő központ megnyitásáról szólva hangsúlyozta: fontos, hogy láthatóvá váljék, tudjanak arról, hogy létezik egy ilyen hely, ahol az áldozatok segítséget kaphatnak.

Az Áldozatsegítő Szolgálat a bűncselekmények és tulajdon elleni szabálysértések áldozatai számára személyre szabott segítséget nyújt. Munkatársaik először elbeszélgetnek a segítséget kérővel, akivel közösen próbálják megtalálni a legjobb megoldást. Ennek alapján az Áldozatsegítő Szolgálat:
– személyre szabott felvilágosítást ad jogaikról, lehetőségeikről;
– meghallgatja a bűncselekményt elszenvedőt, érzelmi támogatást nyújt;
– gyakorlati segítséget nyújt, egyszerűbb ügyekben jogi tanácsot ad;
– hivatalos okirattal igazolja áldozati státuszukat;
– szükség esetén akár ügyvédet is biztosít;
– a cselekmény okozta krízishelyzet elhárításához az elkövetéstől számított 5 napon belül beadott kérelem alapján azonnali pénzügyi segélyt adhat.
 
 

 

Jó lenne, ha nyitott szemmel élnénk, és észrevennénk, ha másnak gondja van – fogalmazott Ékes Ilona, aki arról is beszélt: civil szervezetként csatlakoztak a központ munkájához, és szeretnék ezzel is fellendíteni az önkéntességet Magyarországon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top