Életmód

Rajtam van a babaháj, avagy diétázni vagy sem a várandósság alatt

Kicsit kényes téma, és ma már nem csak a nőknél, az a bizonyos súlykérdés. De mi a helyzet ezzel terhesség idején? Ma már jól tudjuk, megdőlt az a sztereotípia, hogy kettő helyett kellene ennie egy kismamának. Illetve két adag salátáért valószínűleg senki nem kövez meg, két gombóc fagyiért már inkább. Az első gyermekével várandós Barna Fanni mesél a terhessége alatti sportról, diétáról, kilókról!

Rögtön bele a közepébe

Barna Fanni, a Kerékcsereblog szerzője úgy gondolja, hogy az agyonpromotált instamamik mellett, mindenkinek szüksége lehet hús-vér példára is, főleg egy olyan kiszolgáltatott időszakban, mint a babavárás. Ezért úgy döntött, most “levetkőzik” előttetek, és megosztja tapasztalatait. Nem tartja magát feltétlen követendő példának, viszont úgy véli, az őszinteségével talán másoknak is segíthet. Pontosan ezért a legkényesebb női témával rondít bele a celeb anyukák által lefestett tökéletességbe, a várandósság alatti súlykérdés, diéta örök körforgásába.

Fanni 12 hetesen.
Fanni 12 hetesen.

“Én a félidőig tök jól tartottam magam. Paradicsom és rukkola, mozarella mindennap, tény, hogy jól megtépázta a pénztárcámat ez az étrend a tél kellős közepén. De mindegy, az a fontos, hogy formában maradjak – gondoltam” – mondta Fanni, aki terhessége előtt is rengeteget sportolt, sőt, a várandóssága első szakaszában nemcsak az étrendjére figyelt oda, szobabiciklizett, és kismamatornázott is.

18. hét és Fanni még aktívan sportol.
18. hét és Fanni még aktívan sportol.

Körülbelül a 25. hétnél megváltozott minden

Hogy miért? Ennek egyik oka egy nőgyógyászati vérzés, a másik pedig gyakorlatilag az, hogy nemes egyszerűséggel elkezdte azokat az ételek kívánni, amiket a párja szeret. Elmondása szerint sosem volt nagyon édesszájú, de ez is megváltozott.

Aztán telt-múlt az idő, és a terhesség második trimeszterében elkapott a nagy falánk szörny, aki imádja az édességet, engem elereszteni pedig nem nagyon akar. Miért nem a kovászos uborkát? – kérdezem én, de hát, nem lehet mindenben szerencsém.

Fanni terhessége előtt sokat biciklizett, a munkahelyére is azzal járt, sőt, a nyári programjaikat is két keréken töltötték:

“Az előző évben saját magamat is meghazudtolva sportoltam, rengeteget dolgoztam, de legalább bringával jártam a munkahelyemre, és 12 óra után haza. Sőt a hétvégék és a nyári programok is egytől egyik két keréken történtek, igaz olykor a fröccs sem hiányozhatott. Ó az a jó fröccs! (de hiányzik). A fílingért márpedig mindent. Most pedig kb. 20 kiló van rajtam, és kaszával, kapával üldöz a védőnő és az orvos, hogy ez ördögtől való dolog. Hát elnézést!”

Fanni elismeri, igazuk van a szakembereknek, ő is tisztában van vele, hogy nem kevés az a 20 kiló, de köszöni szépen, ismeri magát, és tudja, ami felment az le is fog menni, hiszen amúgy sem egy sarokban ülő típus. Nem görcsöl rá, és milyen jól teszi!

“Azt mondom, hogy már nem először fogytam le ennyit, és a jelek szerint nem is utoljára. De boldog vagyok, és nem azért mert a csoki boldogsághormont termel, hanem azért mert felismertem ezt a tényt. És egy idő után nem kaptam sírógörcsöt, mikor megláttam a terhességi kis könyvemben bekarikázva azt az átkozott számot, ami mögé csak ennyit írtak “kágé” (kg)”

Az a bizonyos 25. hét!
Az a bizonyos 25. hét!

Terhesség alatti étrend: miért ne lehetnénk néha engedékenyebbek?

Fanni az is bevállalja, lehet, átesett a ló másik oldalára, és túl lazán kezeli a dolgot, de ha az egészségügyi állapota nem követeli meg a szigorú diétát, akkor miért ne lehetne néha engedékenyebb magával?

“Elnézést minden kocka elfogyasztott finomságtól, és tényleg le a kalappal minden fegyelmezett nő előtt, aki be tudja tartani a nagy diétákat a terhessége alatt. Minden tőlem megszokott cinizmus nélkül nekik gratulálok! A többieknek pedig azt mondom, hogy a terhesség még mentség lehet, a szoptatás már nem az. Ha minden igaz, két hét múlva megválok az édes kis terhemtől és szép lassan visszatérek egy másik önmagamhoz, ami csak részben a régi én, másik részben pedig egy vadonatúj és remélhetőleg sokkal jobb én, ami hiszem, hogy képes lesz újra nekilátni a kihívásoknak, és ha nem is egyből, de fokozatosan, napról napra meghajol az elvárások előtt, hogy újra előbukkanhasson terhesgúnyája alól a régi-új én!”

“A várandósság alatt ha tetszik, ha nem, felszalad néhány plusz kiló, de az optimális súlygyarapodás 8-12 kiló között mozog” – mondja Csébits Anita, dietetikus. “Ha az optimálisnál többet szed fel a kismama, az elhízás károsan befolyásolhatja a baba fejlődését, emellett az anya esetében is növeli például a magas vérnyomás, cukorbetegség, az érrendszeri problémáknak köszönhetően pedig a szülési komplikációk kockázatát.”

A dietetikus tanácsai:

  • A várandósság alatt semmiképp se próbálkozzon a kismama drasztikus fogyókúrákkal.
  • Fontos, hogy növényi és állati fehérjék egyaránt szerepeljenek az étrendben. Az állati fehérjék közül inkább a tojást, a tengeri halakat, a szárnyas húst, illetve a zsírszegény tejtermékeket érdemes előtérbe helyezni.
  • Emellett célszerű magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű gabonaféléket, zöldségféléket is beiktatni az étrendbe. 
Fanni 37. hetében.
Fanni 37. hetében.
Rajtam van a babaháj, avagy diétázni vagy sem a várandósság alatt

Barna Fanni vagyok 26 éves, a Kerékcsereblog bloggere, és jelenleg az első kisbabámmal terhes. Nem kertelek, így a vége előtt néhány nappal a várandósság mint fogalom nem szerepel az aktív szókészletemben. Kézápoló-műkörömépítőként dolgozom, igaz, eredetileg kommunikációs területen képzeltem el magam, aztán gondoltam egyet, és kitörtem a komfortzónámból, de valami megmaradt, az pedig az írás szeretete. Ezért vagyok most itt, és még valamiért: értetek.

Olvass többet a terhességről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top