Életmód

Bécsben már ezt használják gipsz helyett a kórházak – fotó

Száműzték a gipszet egy bécsi kórházból, ahol ezentúl egy speciális, faalapú anyagot használnak a törött csontok rögzítéséhez.

Már egy ideje nem gipszelnek a bécsi Wilhelminenspital kórházban, hanem helyette egy speciális, faalapú, rostos anyaggal rögzítik a csonttöréseket. Az új anyagot, a biogipszet az egészségügyi dolgozók is jobban szeretik, mert könnyebb vele dolgozni.

Forrás: wienkav.at
Forrás: wienkav.at

A sárga anyagot egy erre készült sütőben felmelegítik, majd hozzáigazítják a törött testrészhet. Miután kihűlt, szilárd és vízhatlan lesz. A gipsszel ellentétben utólag is alakítható a formája, csak ismét fel kell melegíteni.

Forrás: wienkav.at
Forrás: wienkav.at

Előnyei közé tartozik még, hogy nem kell maszkot és kesztyűt viselni a felhelyezésekor, illetve nem kell veszélyes hulladékként kezelni, miután bevégezte feladatát mint a műanyag gipszeket. A biogipsz biológiailag lebomló anyagokból készül – írja a Bécsi Kórházszövetség

Forrás: wienkav.at
Forrás: wienkav.at

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top