Életmód

Gyász: meghalt az olimpiai bajnok csúcstartó

79 éves korában meghalt Betty Cuthbert, az ausztrálok négyszeres olimpiai bajnok futója. A sportoló 1969 óta küzdött gyógyíthatatlan betegségével, a sclerosis multiplexszel – írja a Nemzeti Sport.

Betty Cuthbert 1938. április 20-án született Merrylandsben, és azért is volt annyira elképesztő, mert csak a középiskolában kezdett el atletizálni, mégis 18 évesen már ott lehetett a melbourne-i olimpián, annyira tehetséges volt – írja a Nemzeti Sport.

Az ausztrál olimpiai játékok egyik legnagyobb sztárja lett, aranyérmet nyert 100 és 200 méteren, és tagja volt a győztes 4×100-as váltónak is. Esélyesként utazott el az 1960-as játékokra is, de megsérült, és nem jutott tovább a selejtezőből, be is jelentette visszavonulását, de két év múlva folytatta. 1962-ben már ott volt a perthi Nemzetközösségi Játékokon, és a váltóban aranyérmet szerzett. Ezután azonban már csak a 400 méterre koncentrált, és a szám 1964-es olimpiai debütálásakor nem is talált legyőzőre.

31 éves korában sclerosis multiplexet diagnosztizáltak nála, ezt követően aktív kampányba kezdett a betegséggel kapcsolatos kutatások támogatása érdekében. 1965-ben megkapta a Brit Birodalom Érdemrendje elismerést, két önéletrajzi könyv is megjelent róla.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top