Életmód

Így segíthetsz magadon, ha úgy érzed, kiégtél a munkától

A kiégés még akkor is felütheti a fejét, ha amúgy imádod a munkádat. Ám nem is olyan egyszerű megkülönböztetni a jeleit a szokásos fáradtságtól.

A kiégés olyan fizikai és mentális kimerülést jelent, ami akkor jelentkezik, ha már túl régóta élsz folyamatos stresszben. Ilyenkor nincs motivációd, alkalmatlannak kezded érezni magad és rád telepszik egy általános lehangoltság. Úgy érezheted, hogy semmi sem sikerül, megfeneklett a karriered, és nincs semmi energiád. A kiégés a munkád miatt lép fel, de közben az egész életedre negatív hatással lehet, épp ezért fontos, hogy tudd, mihez kezdj vele, ha észlelnéd magadon a jeleket.

Első ránézésre talán az tűnhet egyértelmű megoldásnak, hogy új állást kell keresni, ám ez csak pár esetben igaz, a legtöbbször semmi baj magával a munkával. Egyrészt új állást találni nem olyan könnyű, másrészt nem is oldja meg a problémát, csak egyik helyről a másikra viszed magaddal a kiégést. Inkább arra kell ilyenkor koncentrálni a szakértők szerint, hogy miben tudnál változtatni az életed más területein, amitől boldogabbnak és elégedettebbnek éreznéd magad.

A következő tippekkel segíthetsz magadon, hogy csökkenjen a stressz és kilábalj a kiégésből.

1. Keresd az okokat

Ha már hetek vagy akár hónapok óta fennáll az érzés, hogy lábrázást kapsz a munkádtól, próbálj meg leásni magadban az okáig. Valami történt a munkahelyeden? Előléptetést szerettél volna? Egy kollégáddal rossz lett a viszony? Ha meg tudod találni azt, hogy mi indította el benned a rossz érzéseket a munkáddal kapcsolatban, akkor tudsz is tenni ellene. Néha a kiégés nem egy bizonyos esemény miatt következik be, hanem csak általános kimerültséget jelent. Ha ez igaz rád, akkor gondold át, hogyan tudnád élvezetesebbé tenni a munkával eltöltött idődet.

2. A semmittevés ront a dolgon

A teljes alulmotiváltság nem marad a munkahelyeden kiégés esetén, hanem haza is elkísér. Lehet, hogy amint hazaérsz, csak ahhoz van kedved, hogy ledőlj a kanapéra és bámuld a tévét, amíg el nem alszol. Nem akarsz emberekkel találkozni, nem akarsz semmit sem csinálni. Néha valóban jó így elvegetálni, csak szokássá ne váljon, mert csak még rosszabbul fogod érezni magad tőle. Helyette inkább keress olyan tevékenységeket, amiket élvezel. Főzz, olvass vagy sétálj. Keress új hobbit. Az elején lehet, hogy nem lesz kedved hozzá, de ne hagyd magad, hamar észreveszed majd, hogy ezek tényleg segítenek, célt adnak a mindennapokban.

Így segíthetsz magadon, ha úgy érzed, kiégtél a munkától

 

3. Csinálj valamit, amitől ellazulsz

Adj magadnak pihenőidőt. Nem kell órákra elvonulni a világtól, az is jó, ha csak 15 percet magadra tudsz szánni. Ilyenkor teljesen lazulj el, és indítsd újra az agyad.

4. Vegyél ki pár napot

Néha elég, hogy csak két napra kilépsz a taposómalomból, eltávolodsz kicsit a mindennapi feladataidtól, és máris úgy érzed, mintha kicseréltek volna. Ne arra használd fel az értékes szabadnapjaidat, hogy nagytakarítást csinálj otthon, hanem tényleg lépj ki, tényleg menj el valami közeli helyre, és ne foglalkozz a munkával.

5. Menj emberek közé

Már a tudósok is bebizonyították, hogy a társas kapcsolatok boldogabbá tesznek. Kiégés esetén úgy érezheted, hogy egyedül akarsz lenni, de ne dőlj be ennek, menj, és vegyülj el az emberek között. Legyen időd a barátaidra hetente egyszer-kétszer, kinyitják számodra a világot, csökkentik a stresszt, és még egy jó pohár bort is ihattok közben.

6. Induljanak jobban a reggelek

A reggelek a legnehezebbek, ha kiégéssel küzdesz, mert semmi kedved felkelni és a gondolattól is elfáradsz, hogy már megint dolgozni kell. Dobd fel a reggeleidet, kelj fel egy kicsit előbb, hogy reggelizni tudj valami finomat, sétálj, olvass vagy jógázz. Ha 20 percet adsz magadnak reggel arra, hogy jól érezd magad a bőrödben, már nyert ügyed van.

Így segíthetsz magadon, ha úgy érzed, kiégtél a munkától

7. Barátkozz a kollégáiddal

Ha úgy érzed, nincs kihez szólni egy jó szót munka közben, az súlyosbíthat a kiégésen. Próbálj meg közeledni a kollégáidhoz, sokkal szórakoztatóbb a munkahelyen eltöltött idő, ha kedves ismerősök között vagy közben. Nem kell örök barátságokat kötni, de ha már van egy ember, akivel tudsz nevetgélni vagy beszélgetni pár percet, az átlendíthet a nehéz pillanatokon.

8. Mozogj

A mozgás egyértelműen segít megszabadulni a stressztől, szorongástól és boldogabbá tesz. Energetikusabb és szabadabb leszel tőle. Olyan mozgásformát keress, amit szeretsz csinálni, mert ha kötelességgé válik, akkor csak újabb stresszforrás lesz az életedben.

9. Használd ki az ebédidődet

Azért van, hogy akkor kicsit megpihenj és kikapcsolj. Nincs ember, aki bírná non-stop 8 órán keresztül, hogy csak a munkájával foglalkozzon, ezért vedd komolyan az ebédidőt, azt a 20-30 percet és használd arra, amire való: evésre és pihenésre.

10. Munka után kerüld a kütyüket

Régebben könnyebb volt lekapcsolódni a munkáról, felálltak az emberek a munkahelyen és csak másnap reggel kapták meg az új feladatokat. Amióta viszont okostelefonok vannak, a nap bármely szakában kaphatsz munkahelyi emailt, amitől az egekbe szökik a stressz benned. Pedig nem lehet állandóan készenlétben lenni. Nem olyan egyszerű teljesen figyelmen kívül hagyni a leveleket és értesítéseket, úgyhogy kezdd el kicsiben: minden este adj magadnak fél órát, amikor elteszed a telefonodat, kikapcsolod a tévét és elásod a laptopot a kert végében. Ez a fél óra legyen a családodé, a tiéd, a lelkedé és a feltöltődésé, hogy ne merítsd ki az energiáidat végleg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top