Életmód

Megint felmerült, hogy kivonnák az ötforintosokat a forgalomból

Folyamatosan zajlik az érmecsere Magyar Köztársaság feliratú érmékről Magyarország feliratúakra. Eközben megint felmerült az ötforintos kivonásának kérdése.

Ötforintosból már 142 millió Magyarország feliratú, újfajta pénzérme van forgalomban az összesen 550 millió érméből. A 100 forintosból 171 milliót használunk, de csak 3,2 millió darab az új – sorolja a számokat az Inforádió híre. Az ötforintosok azért is cserélődnek gyorsabban, mert könnyebben elvesznek.

Megint felmerült, hogy kivonnák az ötforintosokat a forgalomból

A Magyar Nemzeti Bankot évek óta kérdezik az ötforintosok kivonásáról, de egyelőre ezt nem tervezik, mert még igény van az érmére. Mint mondják, mindenki maga döntheti el, hogy az ötforintost otthagyja-e az utcán vagy otthagyja-e a pénztárban, de egyelőre ez nem történik meg. Az egy- és kétforintosok kivonásakor ráadásul meg kellett tanulnunk egy új kerekítési rendszert, ha most kivonnák, újabbat tanulhatnánk. 

Az új érmék beforgatása az MNB közlése szerint pár millió forintba kerül, a tervezésre és a szerszámgyártásra fordítottak ötmillió forintot. A teljes, több milliárd forintos gyártáshoz képest ez elenyésző összeg, a gyártás java részét a bankjegygyártás tette ki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top