Életmód

A pingvinek nyertek a milliárdos nagyvállalattal szemben

Hiába a kilátása helyezett dollármilliárdok, Chilében inkább a Humboldt-pingvinek megóvására szavaztak.

Több ezer pingvin megóvása érdekében utasított el egy 2,5 milliárd dolláros vasbányászati projektet az illetékes miniszteri bizottság Chilében.

Az Andes Iron nevű helyi cég több millió tonnányi vasércet akart kitermelni a dél-amerikai ország északi részén lévő Coquimbo területén, továbbá egy új kikötőt is akart építeni a vasérc elszállítására.

Az illetékes miniszteri bizottság hétfői döntése szerint azonban a vállalat nem garantál elegendő védelmet a térség természeti értékeinek, ahogy arra a helyi környezetvédő csoportok is rámutattak. “A kompenzációs intézkedések nem kielégítőek, és nem tudják garantálni a szóban forgó fajok, köztük a Humboldt-pingvinek védelmét” – húzta alá Marcelo Mena környezetügyi miniszter.

A pingvinek nyertek a gazdag nagyvállalattal szemben
Humboldt-pingvinek
Fotó: Thinkstock

Hozzátette: “Nem vagyunk ellenzői a gazdasági fejlődésnek vagy az olyan beruházásoknak, amelyek szükségesek az ország fejlődéséhez, de ezeknek a projekteknek gondoskodniuk kell az általuk okozott környezeti hatások megfelelő ellensúlyozásáról.”

Coquimbo annak a három szigetnek a szomszédságában fekszik, amelyek a Humboldt-pingvin Nemzeti Rezervátumnak adnak otthont.

A Humboldt-pingvin Peru és Chile partjainál honos úszómadár, amelyet a Természetvédelmi Világszervezet (IUCN) sebezhető fajként tart nyilván.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top