Életmód

Nem veszik el a munkát a magyarok elől a vendégmunkások

Továbbra sem árasztják el az országot a külföldi vendégmunkások, az egyre nagyobb munkaerőhiányt ők sem enyhítik, mégis akad olyan ágazat az országban ahol 60 százalék a vendégmunkások aránya.

Sokkal több vendégmunkást tudnának foglalkoztatni a magyar vállalkozások, mint ahányan az országba érkeznek – tudósít a munkapiacról a Magyar Idők. Az újság kiemeli, nem jellemző, hogy nagy létszámban érkeznének hozzánk vendégmunkások a környező országokból, noha a cégek rendszeresen tartanak toborzásokat, legtöbbször munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül.

Sokan feketén vállalnak munkát a mezőgazdaságban
Sokan feketén vállalnak munkát a mezőgazdaságban

Sokan vannak, akik mégis elvállalják a magyarországi munkát, majd az uniós munkavállalási engedély birtokában egyből továbbutaznak Németországba, ahol lényegesen többet kereshetnek, mint Magyarországon. A külföldi munkások ugyanolyan bért kapnak, mint magyar kollégáik, ezért foglalkoztatásuknak nincs bérletörő hatása. Az viszont néha konfliktusokat szül, hogy az azonos fizetés mellett még egyéb juttatásokat és szállást is kapnak a vendégmunkások.

Jellemző még, főként az ukrán nyelvterületről érkezők esetében, hogy hamis papírokkal vállalnak munkát, nincs meg az elvárt szakképesítésük. Sokan vannak olyanok is, akik feketén állnak be dolgozni egy mezőgazdasági céghez vagy egy vendéglátós vállalkozáshoz.

Az elmúlt években tapasztaltaknál többen vállalnak nálunk munkát a környező országokból, sokan külhoni magyarok – derül ki a Magyar Idők cikkéből.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top