Életmód

Elmúlt a házasságkötés varázsa, tovább csökken a népesség

Adott is és el is vett az élet a nemzettől: többen születtek, de többen is haltak meg az első félévben Magyarországon előző év azonos időszakával összehasonlítva. Mindent összevetve nőtt a népesség természetes fogyása, amit ismét az influenzajárvány számlájára ír a KSH.

Hiába született 2017 első hat hónapjában 0,2 százalékkal több gyermek az országban, mint tavaly, a halálozások száma 8,5 százalékkal volt magasabb a vizsgált időszakban.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint ez 43 870 születést és 69 062 halálesetet jelenet, így a természetes fogyás 25 192 fő volt, ami több mint 5000-rel több, mint egy évvel ezelőtt. Szakemberek szerint az év eleji jelentős halálozási többlet hátterében – a két évvel ezelőtti folyamatokhoz hasonlóan – most is a tetőző influenzajárvány állhatott.

Ez is érdekelhet Megnézem

A gyermekvállalási kedv Dél-Magyarországon nőtt az elmúlt egy évben, a régióban 4 százalékkal több gyermek született, mint egy évvel ezelőtt, míg az ország középső részén 2,5 százalékkal csökkent a megszületett gyermekek száma.

A halálozások száma mindegyik régióban növekedett, de leginkább Észak-Magyarországon, ahol 11 százalékkal többen haltak meg, mint egy évvel korábban.

A házasságkötések számának 2011 óta tartó emelkedése megtorpant, és visszaesett az egy évvel korábbihoz képest.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top