Életmód

Okoskütyük óvják az otthonod

A hosszú nyaralások ideje ugyan már lejárt erre az évre, de ősszel még megeshet, hogy magára hagyjuk az otthonunkat egy hosszú hétvégére – mondjuk egy családi kirándulás erejéig. Ilyenkor nagyobb nyugalommal utazunk el, ha tudjuk, a lakásunkat nem fenyegeti semmilyen külső és belső veszély. Lássuk azokat az utólag is felszerelhető okoskütyüket, amelyekkel gyorsan tehetjük biztonságosabbá az ingatlanunkat!

Az otthonunk biztonságát elsősorban a betörésbiztos ajtók és ablakok szavatolják. Hiába szereltetünk be azonban egy drága ajtót, ha olcsó zárat veszünk rá: a hagyományos szerkezetek ugyanis már nem jelentenek akadályt a rossz szándékú „vendégek” ellen, akik villámgyorsan fel tudják ezeket törni. Szép számmal akadnak viszont már olyan zárak is, amelyekkel szemben tehetetlenek, ráadásul ezek nem csupán biztonságosak, de egy sor kényelmi szolgáltatást is nyújtanak.

Okoszárak kulcs nélkül

Elsősorban a távolról is vezérelhető, elektromos zárakról van most szó, amelyek akár kulcs nélkül, az ujjlenyomatunkat leolvasva is működnek – sőt a legújabbak ennél sokkal többre is képesek! Egyes típusokba egy kis kamerát is beépítenek, így láthatjuk, hogy ki áll az ajtónk előtt, és akár még beszélhetünk is vele – mert hogy mikrofon és hangszóró is található a záron. Ezek a cserélhető elemmel működő szerkezetek személyre szabott kulccsal és zárkóddal egyaránt működnek, ami nem csak azt teszi lehetővé, hogy naplózzák, hogy ki és mikor ért haza, vagy ment el otthonról, hanem például a lakáskiadást vagy a vendégek fogadását is megkönnyítik. Ha például be akarunk engedni valakit, amikor nem vagyunk otthon, a mozgásérzékelővel ellátott, wifihez kapcsolódó zár sms-üzenetben elküldi neki a kódot, és azt is, meddig használható fel.

Olcsó kamerarendszer okostelefonon

Sok embert megnyugtat, ha a lakása vagy a háza biztonsági kamerákkal van felszerelve. Egy ilyen rendszer azonban sokba kerül – kivéve, ha használjuk a kor technológiáját és a leselejtezett okostelefonjainkat. Ilyen készüléke ma már szinte mindenkinek van otthon egy fiók mélyén, ha pedig nincs, egy kamerás-wifi-s használt modellt már 10 ezer forint alatt is beszerezhet, ami pedig még mindig csak töredéke annak, amibe egy teljes kamerarendszer kerülne. Egy-két leharcolt, de működőképes okostelefonnal és egy ingyenes applikációval ugyanis komplett kamerarendszerek válthatók ki. Az appot a kamerának szánt készülékekre és a sajátunkra is fel kell telepíteni, majd be kell állítani a lakás megfelelő pontjaira úgy a telefonokat, hogy jó rálátásuk legyen a terekre – és már indulhatunk is nyaralni, síelni vagy hosszú hétvégére kirándulni a hegyekbe.

Ezeknek a rögtönzött kamerarendszereknek az előnye, hogy bármikor bárhova átrakhatók, le- és felszerelhetők egyetlen perc alatt, ráadásul egyes appok azt is megengedik, hogy távolról váltsuk a telefon előlapi és hátlapi kamerája között, így gyakorlatilag 360 fokos képet kaphatunk arról, mi is zajlik otthon a távollétünkben. Vannak, akik nem is biztonsági okokból, hanem a pár napra magára hagyott házi kedvencük miatt használják ezt a megoldást – így folyton láthatják, hogy Berci cica épp mit csinál, sőt a telefon mikrofonján hallhatják is, a hangszóróján keresztül pedig szólhatnak hozzá. Az persze más kérdés, hogy Berci cica a gazdi „semmiből érkező” hangjától mennyire zavarodik össze… Viszont ha egy házunk körül ólálkodó gyanús alakra rivallunk így rá, biztos, hogy hamar eliszkol a környékről.

A fűtés is a biztonság része

Ha biztonságról van szó, hajlamosak vagyunk csak a betörőkre gondolni, pedig az otthonunkat „önmagától” is meg kell védeni. Ennek legjobb példája a fűtés: ha rosszul kezeljük ezt a rendszert, akkor nem csupán a költségeink nőhetnek meg, hanem akár még az életünk is veszélybe kerülhet – például kigyulladhat a lakás, vagy szén-monoxid-mérgezést is szenvedhetünk. Éppen ezért az otthonok biztonsági rendszeréhez ma már éppúgy hozzátartoznak a különféle fűtésszabályozók, a szén-monoxid- és füstérzékelők, valamint a tűzriasztók, mint a profi ajtózárak. Ezek legmodernebb változatai természetesen már távolról is vezérelhetők, és jelzést küldenek az okostelefonunkra a legkisebb változásról is.

Aki nagy biztonságra és kényelemre vágyik, az ma már a fűtési rendszerét is úgy tervezteti meg, hogy precízen irányítható legyen távolról is. Erre legalkalmasabb az elektromos fűtés, amelynek már létezik olyan fejlett verziója, amely jóval költségtakarékosabb a hagyományos „villanykályháknál” – ráadásul egy ilyen rendszer nagyjából olyan gyorsan üzembe állítható, mint egy hősugárzó, és tökéletesen megfelel másodlagos fűtésnek is például az őszi-tavaszi időszakban. Ezek a fűtőtestek kizárják a szén-monoxid-gáz keletkezésének lehetőségét, és a tűzveszélyességük is gyakorlatilag nulla, miközben igen magas komfortot nyújtanak. Gondoljunk csak bele: ha késő ősszel vagy télen a nyaralónkba megyünk, már előre felfűthetjük a házat, így mire odaérünk, már kellemes meleg vár, amikor pedig hazaindulunk, az otthoni fűtést „tekerhetjük fel” távolról egy gombnyomással. A legjobb pedig az egészben az, hogy közben végig biztonságban van a lakásunk, és nem kell attól tartani, hogy a fűtés miatt valami baj történik, amíg nem vagyunk otthon.

Rendszerbe integrált biztonság és kényelem – az okosotthonok

A különféle biztonsági eszközök – az elektromos zárak, kamerák, mozgásérzékelők és riasztók – ma már egységes rendszerben is működtethetők akár távolról is. Zárhatjuk és nyithatjuk az ajtókat a tengerparti nyugágyról vagy az alpesi hüttéből, megtekinthetjük a biztonsági kamerák képét, ha tudni szeretnénk, mi újság otthon, és riasztás kapunk a telefonra, ha a szenzorok illetéktelen behatolást vagy gyanús mozgást érzékelnek. Sőt, ez a riasztás egyenesen befut akár a rendőrségre is. Mindez igen megnyugtató érzés, hiszen egyrészt mindig tudjuk, mi történik otthon, másrészt azonnal közbe is tudunk avatkozni. Az internet és az okostelefonok világában azonban nemcsak az otthonunk védelmét szolgáló berendezések hangolhatók össze, hanem az olyan elektronikus berendezések is, amelyek a kényelmünkért felelősek. Így például gombnyomással helyezhetők üzembe bármekkora távolságról egy telefonos app segítségével a redőnyök, a napellenzők, a klímaberendezés, a fűtés, a világítás, a kerti öntözőrendszer, de még a háztartási gépek is – beleértve a mosógépet, a hűtőt, a fagyasztószekrényt, a kávéfőzőt, a wifivel felszerelt robotporszívót, a mikrohullámú sütőt, a televíziót vagy a bojlert. Ezek működését akár előre is programozhatjuk, és a modern okosotthonok egyik extra szolgáltatása éppen az, hogy ezek a gépek a távollétünkben is teszik a dolgukat. Két nagy előnye is van ennek: egyrészt egy többhetes vakációról hazaérve is „előmelegített”, kényelmes lakás fogad (redőnyök felhúzva, hőmérséklet és világítás beállítva, szőnyeg felporszívózva, kávé frissen főzve), másrészt amíg távol vagyunk, a berendezések működése azt a látszatot kelti, mintha otthon lennénk. Ez pedig már önmagában is elég visszatartó erő a legtöbb betörőnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top