Életmód

Napi folyadékbevitel: mit és mennyit igyanak a nagyszülők?

A folyadékbevitel életünk minden szakaszában kardinális kérdés. Időskorban még jobban oda kell figyelni arra, hogy mit, és mennyit igyanak a nagyszülők. Figyelj oda nagypapádra és nagymamádra, hogy még sokáig egészségesek maradjanak!

Vízháztartásunk alakulását egyéb tényezők is befolyásolják, mint például a fizikai aktivitás, a külső hőmérséklet, a láz, a hasmenés vagy a hányás. Ha a vízháztartás egyensúlya hosszabb időre megbomlik, az könnyen a szervezet kiszáradásához vezethet. A szomjúságérzet a folyadékegyensúly fenntartásának egyik legfontosabb ingere, amely időskorban csökken.

Fontos: szomjúságérzet ide vagy oda, időskorban fokozottan oda kell figyelni a napi folyadékbevitelre.

Napi folyadékbevitel: mit és mennyit igyanak a nagyszülők?

Mire figyeljünk?

A megfelelő folyadékbevitel jelentősége méginkább megnő időskorban, hiszen a kiszáradás esetükben súlyos, akár életveszélyes következményekkel járhat. A 85-99 évesek hatszor nagyobb gyakorisággal kerülnek kórházba folyadékhiány miatt, mint a 65-69 évesek. A kiszáradás növeli a vesekövesség, szájüregi betegségek, székrekedés, csökkent agyi funkciók, az elesés, illetve az ebből adódó törések előfordulását. Egy friss kutatásban az időskori dehidratáció gyakoriságát és következményeit vizsgálták 200 kórházi ellátásra szoruló idős részvételével. A vizsgálat eredményei szerint az idősek 37 százaléka már a kórházi felvétel pillanatában kiszáradt állapotban volt. A dehidratált idősek 62 százaléka két nappal később, a kórházból történő elbocsátásukkor is dehidratált maradt. A kutatás azt is kimutatta, hogy a vízdeficittel küzdő idősek hatszor nagyobb eséllyel haláloztak el a megfelelően hidratált társaikhoz képest.

Időskori dehidratáció: okok

Az időskori dehidratációnak számos oka van: a szomjúságérzet csökkenése, a vesék koncentrálóképességének romlása, ami a folyadékveszteséget növeli, az ízérzékelés és étvágy csökkenése is negatívan hat a folyadékbevitelre, az idősekre jellemző gyengébb memória, mozgáskorlátozottság, krónikus betegségek, valamint egyes gyógyszerek hatása mind-mind növeli a kiszáradás kockázatát.

Mennyit igyanak a nagyszülők?

Az idősek számára ajánlott napi folyadékbevitel megegyezik a felnőtteknél leírt mennyiségekkel, vagyis a vízbeviteli referencia értékek a következők:

felnőtt nő 18 éves kor felett 2.0 liter/nap

felnőtt férfi 18 éves kor felett 2.5 liter/nap

Napi folyadékbevitel: mit és mennyit igyanak a nagyszülők?

Mit igyanak az idős emberek?

Az idősek esetében még nagyobb jelentősége van a változatosságnak, mind a kínált italok ízének, színének, hőmérsékletének vonatkozásában. A változatosság bizonyítottan növeli a bevitt mennyiséget. A szomjúságérzet csökkenése miatt időskorban méginkább felértékelődik a magas víztartalmú élelmiszerekkel, ételekkel elfogyasztott vízmennyiség jelentősége.

Tippek, tanácsok:

  • Gondoskodjunk folyamatosan az idősek által könnyen elérhető, elfogyasztható, változatos és bőséges innivalóról.
  • Vegyünk figyelembe minden olyan változást, pl. új gyógyszer alkalmazása, ami hatással lehet az idősek folyadékháztartására.
  • Emlékeztessük rendszeresen az időseket a folyadékfogyasztás fontosságára.

A cikket szponzorálta a Coca‑Cola Magyarország Szolgáltató Kft.

Napi folyadékbevitel: mit és mennyit igyanak a nagyszülők?
Kapcsolódó cikkekTörlésSzerkesztés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top