Életmód

Mexikói földrengés: gyerekeket próbálnak menteni egy iskola romjai alól

A mentés két napja tart, több túlélő szorulhatott a romok alá.

A mentőalakulatok két napja kutatnak túlélők után egy mexikóvárosi iskolánál, amely a keddi, 7,1-es erősségű földrengés miatt dőlt össze. A rendőrség szerint egy 13 éves lány egy asztal alatt talált menedéket, őt még azonban nem sikerült kihozni a romok alól.

Éjjel-nappal kutatnak túlélők után (Fotó: AFP)

Sokakat még mindig nem találnak, helyszíni sajtóbeszámolók szerint ugyanakkor eddig 37 ember, köztük öt felnőtt és 32 gyermek holttestét emeltek ki az iskola romjai alól a mentőcsapatok. A mentők nem tudnak munkagépeket bevetni, puszta kézzel és lapátokkal kutatnak a törmelék között, keresőkutyákat is alkalmaznak.

Ez az iskola csak az egyike volt csak annak a több tucat épületnek, amely a földrengésben pusztult el. A BBC csütörtöki beszámolója szerint a katasztrófa halálos áldozatainak száma hivatalosan 230-ra emelkedett. Mexikóvárosban 800 sérültről tudnak, közülük 220-an továbbra is kórházi ápolásra szorulnak. A földrengés központja Pueblában volt, de a legnagyobb pusztítást a fővárosban vitte véghez, a hivatalos adatok szerint itt eddig 94-en haltak meg, és legalább 39 épület omlott össze.

Sérültet emelnek ki a romok közül Mexikóvárosban (Fotó: MTI/EPA)

A mexikói földrengéstani intézet legfrissebb adatai szerint az első nagy erejű földmozgást 23 utórengés követte, köztük egy 4-es erősségű. 

Mexikót egy hónapon belül másodszorra rázta meg nagy erejű földrengés. Szeptember 7-én az ország déli részén legalább 98 ember halálát okozta egy 8,1-es erősségű földmozgás.

A keddi katasztrófa napra pontosan 32 évvel az 1985-ös nagy mexikóvárosi földrengés után történt, az akkori 8-as erősségű rengés következtében mintegy tízezren vesztették életüket.

Az ország elnöke, Peña Nieto háromnapos gyászt rendelt el. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top