Életmód

Magadban beszélsz? Jól teszed!

Sokan szégyellik, de sokkal többen csinálják, mint akik bevallják. Pedig semmi rossz nincs abban, ha valaki magában beszél, sőt, úgy tűnik, inkább nagyon pozitív hatásai vannak az életünkre. Mint kiderült, segít a koncentrációban, és ellazít.

A legtöbbször akkor beszélünk magunkban, amikor valami nagyon foglalkoztat minket. És ez gyakran azt is megakadályozza, hogy valamilyen külső tényező elvonja a figyelmünket. Jobban tudunk koncentrálni arra, ami fontos éppen, és segít a gondolatainkat összerendezni is. Nemcsak tanulás közben segít, ha felolvassuk magunknak hangosan a szöveget, hanem egy bútor összeszerelésénél is jól jön, ha a használati utasítást hangosan elolvassuk, majd megvitatjuk magunkkal a javasolt sorrendet.

Ha magadban beszélsz, könnyebben eléred a céljaidat

Ha valamit hangosan kimondasz, akkor az valahogy közelebbinek tűnik, valóságosabbá válik. Bármit is szeretnénk, mondjuk ki sokszor hangosan, és valahogy közelebb kerül a megvalósításhoz. Érdemes egyes szám második személyben fogalmazni ilyenkor, egyfajta utasítást adni magunknak, és könnyebb lesz elhinni, hogy ezt még én is meg tudom csinálni. Valahogy így: holnaptól kocogj mindennap 25 percet!

Segít felkészülni a rázós helyzetekre

Ha bárki előtt beszélned kell, vagy interjút készítenek veled, esetleg fellépsz mások előtt, mindig érdemes sokszor és hangosan elmondani a szövegedet. Nyugodtan be lehet vetni ezt a taktikát állásinterjú előtt is, sőt, akár kérdéseket is érdemes összeírni, majd azokra is megadni hangosan a választ. Így sokkal felkészültebben és magabiztosabban mész majd bele a rizikós helyzetekbe is. Hidd el, komoly segítség!

Egyszerűbb kiadni a dühödet

Ha összeveszünk bárkivel, vagy megbántanak, mindig jól jöhet néhány perc magunkban, mielőtt arra zúdítanánk a dühünket, aki kihúzta a gyufát. Sokszor nem árt ilyen estben, ha hangosan kiadjuk a mérgünket, először csak hallgatóság nélkül, magunknak. Ilyenkor lehet üvöltözni, csúnyán beszélni, dühöngeni, mert nem bántunk meg vele senkit sem, viszont kiengedjük a gőzt, és sokkal higgadtabban állhatunk a valós beszélgetőtárs elé. Így sokkal jobban el lehet simítani a konfliktusokat, és sokkal ideálisabb körülményeket teremthetünk a másikkal való tisztázáshoz.

koncentráció magában beszél kiabál

Segít, ha magadban kikiabálod a dühödet!

Szóval, magunkban beszélni igenis a legtöbbször nagyon hasznos, de arra azért érdemes odafigyelni, hogy mások ne hallják.

(Forrás: rodalesorganiclife.com)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top