Életmód

„Minden alkalommal, mikor rákérdeznek, hazudok a császármetszésemről”

Döbbenetes vallomás egy fiatal nőtől, aki nem kérte, vagy választotta a császármetszést. Neki felajánlották. Olvasd el, miért!

Amikor arról kérdeznek, miért császárral szültem a fiamat, olyasmiket szoktam mondani, hogy a fiam nagy baba volt (ez részben igaz, de más természetes úton hoz világra nagyobb babákat), vagy azt, hogy orvosilag szükség volt rá (nem volt). Az esetek többségében szerencsére ennyi magyarázat elég szokott lenni, mire a kérdező szomorkás-együttérző mosollyal válaszol.

Így kezdődik az amerikai Kitty Black vallomása, aki röviddel az első gyermeke születése után döntött úgy, hogy leírja, miért csak kevesen tudják az igazságot arról, hogy miért császármetszéssel hozta világra a kisfiát. „Nekem nem volt orvosi okom arra, hogy kérjem a császárt, nekem egyszerűen felajánlotta az orvosom. Ez a szokás, ha szexuális erőszak áldozatáról van szó.”

Kitty azt írta a Scarymommy oldalán, hogy mikor kiderült a terhessége, sokáig ő is csendes szülésről álmodott. Szerette volna természetes úton világra hozni kisfiát, ám minél közelebb került a szülés időpontja, Kitty annál jobban szorongott. Azt írja, látta maga előtt, ahogy elveszíti a teste fölötti rendelkezés jogát, hogy orvosok, ápolók és más, vadidegen emberek érintik, miközben ő azt sem tudja, mi történik vele. Ezt nem akarta.

„Képtelen lettem volna végigcsinálni a szülést, így lett a műtét. Miután elfogadtam az orvosom ajánlatát, megkönnyebbültem. Négy nap volt a császármetszésig, én pedig teljes egészében el tudtam engedni magam. Igen, megpróbálhattam volna. De vajon te, aki ezt mondod, veszélybe sodortad volna a mentális egészségedet a helyedben? Hoztam egy döntést, egy döntést, amihez most is tartom magam.

Kitty cikkében azt üzeni, rengeteg nő van abban a helyzetben, mint ő. Olyanok, akik hálásak a császársebüknek, mert arra emlékezteti őket, hogy ez az ő döntésük volt.

Olvass még többet a császármetszésről az NLCafé oldalán: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top