Életmód

Budapesten 112 ezer forinttal magasabb az átlagfizetés, mint Szabolcsban

Több mint százezer forint a különbség az ország legjobban és legrosszabbul fizetett régiója között.

Több tekintetben is csökkent az ország nyugati és keleti fele közötti különbség, a jövedelmek terén azonban továbbra is hatalmas a szakadék – írja a Magyar Nemzet. A nyugat-magyarországi megyékben, valamint Budapesten voltak a legmagasabbak az átlagos havi nettó keresetek 2017 első fél évében.

A fővárosban 246 ezer forint, Győr-Moson-Sopron megyében 200 ezer, Komárom-Esztergom és Fejér megyében 189, illetve 184 ezer forint körül voltak az átlagos fizetések. Az északkeleti megyékben és Békésben ugyanakkor még a 150 ezer forintot sem érték el a bérek. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt a legalacsonyabb, 134 ezer forint a havi nettó átlagkereset.

A munkanélküliség az ország összes régiójában csökken, és nő a foglalkoztatottak aránya, a keleti és a dél-dunántúli megyékben azonban rosszabb a helyzet. A jövedelem terén sereghajtó Szabolcsban a legmagasabb, 8,8 százalékos a munkanélküliségi ráta, 56 százalékos foglalkoztatás mellett. Baranyában 7,6 százalékos, Jász-Nagykunban, valamint Somogy és Nógrád megyében 7 százalék körüli munkanélküliséget mért a KSH az idei második negyedévben.

A legalacsonyabb a munkanélküliség a Dunántúl északi felén, valamint Budapesten és Pest megyében, ezekben a térségekben 1,6 és 3,1 százalék között van a ráta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top