Életmód

Több empátiát érzünk a kutyák, mint az emberek iránt

Tudományosan is bizonyított: jobban szeretjük a kutyákat, mint embertársainkat.

Persze ez érthető – a kutyáknál nincs jobb a világon. Ezt a tényt két kutatás is megerősítette: az egyik, két évvel ezelőtti felmérésben azt nézték meg, hogy az emberek inkább a kutyák vagy inkább embertársaik megmentésére adományoznak. A kutatáshoz két hirdetést nyomtattak ki az alábbi szöveggel: „Adományoznál öt fontot, hogy megmentsd Harrisont a lassú és fájdalmas haláltól?”. Az egyik képen Harrison egy kisfiú volt, a másikon egy kutya – a kísérletben utóbbinak sikerült nagyobb összeget begyűjtenie. 

Egy frissebb kutatás a bostoni Northeastern Universityn szintén azt igazolja, hogy a kutyák iránt nagyobb empátiával viseltetünk, mint saját embertársaink iránt. Itt négy különböző cikket mutattak az alanyoknak, mindenhol más volt az áldozat: egy kisgyerek, egy felnőtt, egy kiskutya és egy felnőtt kutya. Az alanyok közel egyformán éreztek empátiát a gyerek és a különböző korú kutyák iránt, de a felnőtt ember esetében szignifikánsan alacsonyabb érzelmi intenzitást mutattak.

A kutatások szerint az ok a kutyák védtelensége lehet – általánosságban több empátiát érzünk olyan áldozatok iránt, akikről úgy gondoljuk, hogy nem képesek megvédeni magukat a veszélyekkel szemben.

 

Independent

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top