Életmód

Nem talált megfelelő cipőt kisfiának, inkább varrt neki egyet

Hegyi Nóra álmában sem gondolta volna, hogy egyszer eljön az a pillanat, amikor szeretett hobbija, a varrás tölti majd ki a mindennapjait. Amivel ráadásul nemcsak magának, hanem más anyukáknak és gyerekeknek is örömet szerez. Pedig pontosan ez történt, méghozzá nem sokkal kisfia születése után! Íme, a története!

Minden akkor kezdődött, amikor a kéthetes kisfiammal sétálni indultunk Szentendre belvárosában” – kezdi Nóra, a CaracolBaby alapítója, aki aznap jó ideig hiába rótta a város legrázósabb, legmacskakövesebb utcáit, kisfia csak sírt és sírt. „Egyszerűen nem akart a kocsiban maradni.” Néhány alkalom elég volt, hogy Nóra rájöjjön, a babakocsit nem nekik találták ki. De akkor mit?

„Elkezdtem keresgélni a piacon található babahordozók között, remélve, hogy ráakadok majd egy olyan darabra, ami azon túlmenően, hogy ergonómiailag megfelelő, megbízható, és még tetszik is.” Beletelt egy kis időbe, mire meglett a tökéletes darab, csakhogy volt egy bökkenő: „Ezek a hordozók 30-40 ezer forintba kerültek. Ennyi pénzt nem tudtam, de nem is akartam hordozóra költeni” – vallja be Nóra, akinek innentől kezdve nem volt kérdés, hogy saját kezűleg varr egyet kisfiának.

A kommunikációs szakember, aki korábban a Bárka Színházban színészkedett is, azt mondja, mivel kisfia születése előtt is varrogatott már hobbiszinten, a feladat egyáltalán nem rémítette meg. Sőt! Hatalmas lelkesedéssel kutatta a termékleírásokat, a szabásmintákat, hogy végül az elképzelésének, és persze kisfia igényeinek minden szempontból megfelelő hordozó kerüljön ki a kezei alól. És a meglepetés még csak ez után jött!

puhatalpú cipő, varrás

Kép forrása: Caracolbaby

Aztán a gyerek járni kezdett…

„A kisfiamnak végül egy puha, formázott hordozót, úgynevezett soft structure carriert csináltam, és ez, mint utóbb kiderült, a legjobb döntés volt, amit csak hozhattam. Onnantól kezdve ugyanis már nem volt gond a sétákkal, gyakorlatilag bárhová el tudtunk jutni együtt úgy, hogy én is szabadon mozoghattam.” A saját készítésű hordozóba azonban nem csak Nóra szeretett bele. „Megtetszett az egyik barátnőmnek, így csináltam neki is, aztán az ő barátainak is. Egy idő után már egymást érték a kérések, később pedig a megrendelések” – mesél a kezdetekről.

Ahogy kisfia nőtt, és járni kezdett, Nóra ismét válaszút előtt találta magát. Ezúttal a gyerekcipők miatt. „Annyit biztosan tudtam, hogy nem akarok neki szupinált cipőt, vagyis olyat, aminek merev, döntött a talpa és kemény a kérge” – mondja Nóra, aki a lehetőségek után kutatva talált rá a ma már Magyarországon is egyre népszerűbb, „újhullámos” ortopéd szemléletre, ami a puha talpú cipőket preferálja. „Nagyon megtetszett ez a szemlélet, ezért a CaracolBabyvel ezen az úton indultunk el.” De mi is a puha talpú cipő és miért jó?

baba, cipő, járás

Kép forrása: thinkstock

„Kétéves kor alatt nem beszélünk lúdtalpról”

Ma már egyszerűen lehetetlen ésszerű döntést hozni, ha gyerekcipőről van szó” – ezt már dr. Mizsák Lajos ortopédus mondja, aki szerint a kétségbeejtő helyzetért legközvetlenebbül a folyamatosan növekvő kínálat, valamint a szülők félelmeire alapozó marketinghadjárat a felelős. „Ha nem ezt vagy azt a cipőt hordja a gyereked, akkor majd beteg lesz a lába és ezért TE leszel a felelős…Ismerős, ugye?” – teszi fel a kérdést a szakember, aki szerint fontos tudni, hogy egy pár „rossz” gyerekcipő nem rontja el egy egészséges gyerek lábát.

Dr. Mizsák Lajos szerint nincs minden gyerekre tökéletes gyerekcipő. „Minden gyerek, így minden gyerekláb egyedi” – mondja, majd hozzáteszi, hogy véleménye szerint egy egészséges, nem túlsúlyos, épp járni tanuló babának nem kell cipő. „Ebben az életkorban a totyogó, vagy puha talpú babacipő tökéletes” – mondja a szakember, aki a szupináló, vagyis döntött sarkú cipőket kifejezetten olyan esetekben tartja szükségesnek, amikor a gyerek sarka bedől.

„Szinte minden gyerek egészséges talppal jön a világra, a sok felnőttkori talpdeformitásnak az lehet az oka, hogy sokat járunk kemény, egyenletes talajon, olyan cipőben, ami tartja a bokánkat, ezért a talpban és a boka körül lévő izmok és szalagok nem tudnak kellőképpen megerősödni. Az lenne az egészséges, ha sokat járnánk mezítláb, egyenetlen talajon, fűben, homokban, kavicson.”

Az ortopédus tapasztalata szerint sok szülő esik abba a hibába, hogy „megelőző jelleggel” ad szupinált cipőt gyermekére. Teljesen feleslegesen. „Ahhoz, hogy a szülők magabiztosan eldönthessék, milyen cipőre van szüksége a gyermeküknek, elengedhetetlen a megfelelő tájékozódás és a határozottság” – zárja a szakértő, aki szerint nem kell minden esetben orvoshoz fordulni, ám ha a szülő bizonytalan, érdemes kikérni egy jó ortopédus véleményét.

puha talpú cipő, varrás,

Kép forrása: Caracolbaby

Nincs nagyobb öröm, mint látni a cipőink büszke tulajdonosait

Ezt pedig már ismét Nóra mondja, aki elárulta, rengeteg fotót kapnak a büszke szülőktől és még büszkébb gyerkőceikről (Ők lettek a mi CaracolBaby-ink.). „Folyamatosan készülnek a különböző méretű cipők, amiknek felső része kecskebőr, a talpuk pedig erős és csúszásbiztos, ráadásul három anyagból áll: velúrbőrből és speciális parafa-gyapjú talpbetétből. Így a picik lába egész nap csak természetes anyagokkal érintkezik.”

Nóra elárulta azt is, hogy a cipők, amikből hamarosan lesz biobőr változat is, egyedi tervezésűek, így gyakorlatilag nincs két egyforma belőlük. Sőt! „Egy páron belül is, a jobb és bal cipőn különböző minta van – aminek főleg a papák örülnek, ők ugyanis gyakran húzzák kacsalábra a lábbelit a gyerekre” – mondja nevetve, majd elárulja, egy ideje már ipari varrógéppel és egy varrónő segítségével dolgozik, tavaly pedig egy szintén kisgyerekes anyukával két fősre bővült a cég.

puha talpú cipő, varrás

Kép forrása: CaracolBaby

„Egyedül már nem győzném a megrendeléseket, ráadásul a marketingre és a viszonteladói hálózatra így sem marad semmi időm. Dia, akivel remekül kiegészítjük egymást, ebben segít. Rendszerint az esti altatás után cseteljük le a másnapi teendőinket, és bármilyen furcsa is, a legjobb ötleteink ilyenkor, szinte félálomban szoktak születni.”

És mit hoz a jövő? Nóra azt mondja, a CaracolBaby fő fókusza egyelőre a cipőkön van, de azt sem tartja kizártnak, hogy később növekszik majd a termékválaszték. Mint mondja, nyolcéves kisfia és barátai állandó inspirációt jelentenek a számára, így biztos benne, hogy a jövőben is ihletnek majd termékeket.

A CaracolBaby-vel és az egyedi termékeikkel legközelebb a november 19-ei WAMP-on találkozhattok majd. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top