Életmód

5 tipp: így győzd le a falási rohamot

Ha egy kicsit odafigyelsz magadra, akkor a falási rohamok elkerülhetők!

Sokszor adódik olyan helyzet, hogy nem tudunk rendesen enni, és összevissza eszünk mindenfélét, amit nem kellene – mert hizlal, vagy energiahiányunk lesz, amit evéssel próbálunk kompenzálni. Bárhogy is van, biztosan sokan éreztük már magunkat kora délutánokon, hogy „jaj, de ennem kell valamit, de azonnal és sokat, sokáig!”

Hogy tudsz úrrá lenni a falási rohamon? Adunk pár tippet!

  • Amikor zöldséget készítünk, pirítsuk le őket kevés olajon vagy sütőben, mert így kijön a természetes édességük a profi szakácsok körében Maillard-reakciónak nevezett folyamat következtében.
  • Ha nevelgetünk otthon zöld fűszereket, akkor használjuk őket minél gyakrabban, és dobjunk petrezselymet, kaprot, bazsalikomot, oregánót vagy koriandert a már elkészült ételekre. Így feldobjuk azok ízét, és sokkal inkább úgy érezzük, hogy most ettünk egy jót.
  • Érdemes használni izgalmasabb fűszereket is, mint például a gyömbér, a fahéj, a szegfűszeg vagy a szerecsendió. Ezek az ízek felcsigázzák az ízlelőbimbókat, és ahogy azt több tanulmány is kimutatta, hamarabb jóllakunk, ha figyelünk arra, amit eszünk, mintha csak behabzsolnánk az egészet.
  • Az ízkavalkád érdekében keverjünk a levesekbe, szószokba egy kis savanykásat, például balzsamecetet, paradicsompürét. Egy kevéske citromlé is csodákat tehet egy egyszerű étellel. Isteni saláta például a szeletelt paradicsom kis sóval, petrezselyemmel, citromlével és kis olívaolajjal.
  • Sokkal ízletesebbek lesznek az ételeink, ha mindig a szezonális zöldségekből, gyümölcsökből főzünk a konzervek vagy a fagyasztott áruk helyett. Télen nyilván nehezebb a helyzet, de olyankor is kísérletezhetünk például a céklával, zellerrel, krumplival, almával, káposztával, retekkel, répával, karalábéval.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top