Életmód

Jó befektetés a home staging: 5 tipp, hogy sikeres legyen a lakáseladás

Eladásra szánt ingatlanunkat érdemes felújítanunk és átrendeznünk, hiszen minimális befektetéssel is nagy változást érhetünk el. A home staging trükkjeiről kérdeztük Zai Viktóriát, a Poli-Farbe lakberendezőjét.

Amikor úgy döntünk, hogy megválunk otthonunktól, egyszer csak egy telített piacon találjuk magunkat, ahol a miénkhez hasonló adottságú lakások között kell érvényesülnünk. A jól megtervezett home staginggel, azaz a lakás eladásra való felkészítésével azonban kitűnhetünk a tömegből, és ingatlanunkat magasabb áron kínálhatjuk. Sok vevő nem szívesen kezd bele egy felújításába, pláne akkor, ha talál egy olyan lakást, amely picit ugyan drágább, mégis azonnal beköltözhető.

1. Nézzük át a lakást olyan szemmel, mintha nem a miénk lenne

Első lépésként nézzük át tüzetesen otthonunkat, méghozzá a potenciális vevő szemével. Ez talán a legnehezebb feladat, hiszen a látványt megszoktuk, és számos hibát talán elsőre észre sem veszünk. Ezért jól jöhet egy őszinte rokon vagy barát véleménye, aki kíméletesen tudtunkra adja, mi az, amit ő megváltoztatna. Készítsünk listát a szükségesnek tűnő apró felújításokról, majd ezt vessük össze anyagi lehetőségeinkkel és időkeretünkkel. Igyekezzünk olyan karaktert adni a lakásnak, amely tiszta és modern.

2. Teremtsünk új hangulatot falfestéssel!

Ajánlatos okosan megválasztott, semleges és barátságos pasztellszínekkel felújítanunk a falakat. A markáns színű felületeket és az egyedi dizájntapétát cseréljük például tört fehérre, bézsre vagy modern hatású, pasztellszürke árnyalatokra. Ezzel jó alaphangulatot teremthetünk, és a lakás illata is egészen felfrissül. Gyorsan elvégezhető, „csináld magad” falfestéshez a Poli-Farbe Platinum egyrétegű beltéri falfestéket érdemes választani: nem csepeg, egy rétegben is jól fed, és kellemes illatú. Így festés után sem kell napokat várnunk a festékszag kiszellőzésére. Ráadásul rengeteg előre bekevert világos árnyalat közül választhatunk, akár 1 literes kiszerelésben is.

3. Szellősen, személytelenül rendezzük vissza a szobát

Festés után arra is ügyeljünk, mi az, ami visszakerül a szobákba. A bútorok szelektálásával és elszállításával sokat tehetünk a sikeres eladásért. Akkor végeztünk jó munkát, ha a szobák világosak, szellősek és minimálisan (éppen csak jelzésértékűen) bútorozottak. Ne maradjon semmilyen személyes tárgy, vicces dekoráció vagy fotó a falakon.

Semleges díszítéssel viszont feldobhatjuk a kiürített tereket. Egy csokor virág, egy gyertyatartó vagy néhány újság jót tesz az összképnek.

4. Csodát tehetünk a világítással!

Teljesen új, dinamikus és vonzó arculatot tudunk adni a lakásnak, ha meghirdetése előtt fényesebbre cseréljük a világítótesteket. Az energiatakarékos és LED-lámpák széles választékával ezt ma már könnyen megtehetjük. Törekedjünk arra, hogy 5 négyzetméterenként összesen 1500 lumen fény érje a szobákat (ez egy 100 W-os hagyományos égő fényereje). A hatást nem kell egyetlen izzóval elérni, sőt jobb is, ha bevetünk álló- vagy falilámpákat, esetleg nagyon elegáns hatást keltő, szekrénybe, polcokra vagy asztalba épített spotlámpákat.

5. Alaposan takarítsunk ki!

Még egy teendőnk marad a munkálatok végére: a takarítás. Nagyon fontos része a lakás felkészítésének. Ne csak egy felmosásra gondoljunk, hanem az ablakpucolás, a festékfoltok eltüntetése és a bútorok áttörlése is fontos. Ha kert is tartozik a házhoz, az alapos rendrakás és kicsinosítás ott sem maradhat el, hogy leendő vevőink azonnal kedvet kapjanak a vásárláshoz!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top