Életmód

5 sorsfordító helyzet az életben (x)

Bárhogy is igyekszünk megtervezni az életünket, van, amivel képtelenség számolni. És akad olyan is, amire próbálunk ugyan felkészülni, de a valóság más, mint amire számítunk. Mit tegyünk ilyenkor? Íme, 5 sorsfordító helyzetet, amelyekkel nem egyszerű megbirkózni.


1.       Az önálló élet kezdete. Bár lélekben készülünk rá, mégis számos meglepetéssel jár a kirepülés a családi fészekből. Ilyenkor derül ki, minden pénzbe kerül. Egy saját otthon berendezése és felszerelése is bőven hoz meglepetéseket. Mindezzel könnyebb szembenézni, ha némi megtakarítással a számlánkon kezdünk neki.

2.       Baleset. Elég egy kevéske fáradtság, apró figyelmetlenség vagy egyszerűen csak egy mákszemnyi balszerencse, hogy hosszú időre kivonódjunk a forgalomból. A kórházi kezelés, lábadozás önmagában is nehéz feladat, de ha emiatt még a munkából is hosszú időre kiesünk, az anyagilag is megterhelő lehet. Kivéve, ha átfogó élet- és baleset-biztosítással készülünk fel a hasonló helyzetekre.

3.       Hozzátartozó betegsége. Ha valamelyik közeli hozzátartozónknak, szerettünknek kell súlyos betegséggel megküzdenie, az nekünk is komoly lelki és fizikai terhet jelent. Minél többet igyekszünk adni neki magunkból a gyógyulása érdekében, annál többet kell áldoznunk saját életünkből, forrásainkból.

4.       Házasság. A szerelem és házasság egy új, izgalmas életszakasz kezdetét jelenti, ahol már nemcsak saját magunkról, de egy új közösség, azaz a család jövőéről is gondoskodnunk kell. Ez nemcsak a közös nyaralás részletes megtervezését vagy az új autó színének alapos és körültekintő kiválasztását jelenti, de érdemes előre gondolkodni azon is, hogy miként küzdünk meg közösen a hétköznapok kihívásaival, hogy ne érjen váratlanul egy hirtelen felmerülő probléma, ami felforgathatja a családi idillt.

5.       Gyermek születése. Bár kilenc hónapnyi várakozás alatt elvileg fel lehet készülni egy új családtag érkezésére, mégis minden a feje tetejére áll: a családon belüli dinamika, a napirend, az éjjelek és a nappalok, a tervezhetőség. Az apró, érdeklődő szempár és a huncut mosoly sokszor feledteti a nehézségeket, így nem árt, hogyha még a születés előtt tisztázzuk a családon belül a szerepköröket, feladatokat.


Életünk során sok nehéz pillanattal vagy időszakkal találkozhatunk, és szinte lehetetlen minden helyzetre 100 százalékosan felkészülni. Ha azonban próbálunk kicsit előrelátóak lenni, később rendkívül hálásak leszünk magunknak, és könnyebb lesz válaszolni az ilyenkor felmerülő nagy kérdésre: akkor most mit tegyünk?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top