Életmód
Szponzorált tartalom

Ezért fontos a folyadékpótlás!

Vízre nagyjából a fogantatástól kezdve minden embernek szüksége van. Születéskor a víz egy csecsemő testsúlyának háromnegyedét teszi ki, a test öregedésével viszont ez az arány csökken: a felnőtteknek átlagosan hatvan, az idősebb emberek testének általában az ötven százaléka víz. Vizet nemcsak akkor kell inni, amikor szomjasak vagyunk, testünket folyamatosan hidratálnunk kell.

Nem is gondolnánk, milyen kis folyadékveszteség elég a kiszáradáshoz: ha csak 1,5 százalékkal csökken a testünk egyébként 60 százalékos víztartalma, máris jelentkezhetnek olyan kellemetlen tünetek, mint a fáradtság vagy a rossz lehelet, sőt akár súlyosabb következményekkel is szembe kell néznünk. Hogy ezeket elkerüljük, fontos, hogy figyeljünk a napi folyadékpótlásra.

Mire jó a víz?

Szerveink normális és megfelelő működését a következőképp látja el:

  •  A víz életfontosságú tápanyaga a sejteknek és a szerveknek, illetve tápanyagok és más életfontosságú alkotóelemek hordozója.
  • A víz segít konstans szinten tartani a belső hőmérsékletet, illetve az anyagcsere termékeit a vizeleten keresztül segít eltávolítani a testből. 

Mi történik, ha nem figyelünk a folyadékpótlásra?

Az emberi test egy nap alatt nagyjából 2,5 l vizet veszít, ez a mennyiség viszont nem csak vízzel pótolható: több, mint fél liter a bevitt élelmiszerekből is „leválik”, közel 3 deciliter pedig az anyagcsere során képződik.

1. Fáradtság

Indokolatlanul fáradtnak érzed magad, pedig eleget aludtál? Ezt a szervezet dehidratáltsága is okozhatja, sőt még az agyfunkcióid is lassulhatnak, ha nem iszol eleget. 

2. Fejfájás

A fejfájás a kiszáradás legtipikusabb tünete. Mielőtt a fájdalomcsillapítóért nyúlnál, kortyolgass el 2-2,5 dl vizet.

3. Rossz lehelet

A kiszáradt szájban megáll a nyáltermelés, és a nyál felelős a baktériumok elleni harcért is – így, ha nem iszol eleget, elszaporodhatnak és kellemetlen leheletet okozhatnak.

Keringési problémák

Ha testünket éveken át szomjaztatjuk, az hosszú távon komolyabb rendellenességekhez is vezethet. Ha keveset iszunk, vérünk is besűrűsödik, amelyet így a szív is jóval nehezebben tud áramoltatni ereinkben. Ebből – súlyosabb esetben – akár szívproblémák is kialakulhatnak.

5. Húgyúti fertőzések

A víz segít kimosni a baktériumokat a hólyagból, ha pedig nem iszunk eleget, könnyen húgyúti fertőzés lehet az eredménye. Ha már megtörtént a baj, ne féljünk utólag cselekedni: minél több vizet iszunk, annál gyorsabban elmúlhat a fertőzés.

Fontos! Betegség esetén, főleg lázzal járó megbetegedésnél a szervezetnek több víz, több forró ital kell, utóbbi lehet gyógytea (nátha, influenza esetén a hárs, a bodza és a kamilla is javallott), vagy éppen olyan, gyógyszertárban kapható italpor, ami a tüneteket enyhíti. 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top