Életmód

Így győzheted le a téli levertséget

Nem használnám inkább a téli depresszió kifejezést, mert azt komolyabban kell venni, mint azt a levertséget, amit nagyjából minden második ember érez attól, hogy sötét és hideg van.

Josh Klapow klinikai pszichológus szerint a téli levertség tünetei között a kevés energia, frusztráció, szomorúság és apátia is feltűnhet. Van, aki érzékenyebb rá, nekik nehezebb a téli időszak, de általában segíthet, ha változtatunk az étrendünkön és mozgási szokásainkon.

1. Keresd a természetes fényt

Lehet, hogy semmi kedved kimenni sétálni, mert legszívesebben csak bekuckóznál a kanapéd sarkába és hibernálnád magad, de nagyon fontos, hogy a szabad levegőn magadba szívj egy kis természetes fényt. Még akkor is, ha nem süt a nap, sokat segíthet a fény a hangulatodon. A pszichológus szerint napi 20 percet minimum a szabad levegőn kell tölteni.

2. Aludj

Amennyit csak lehet. Feküdj le hamarabb, tévézés helyett válaszd az alvást, hogy legalább 7-8 óra jusson belőle.

3. Napi 15 perc mozgás

Persze lehet több is, de minimum 15 perc mozgásra lenne szükség ahhoz, hogy energiával töltsd fel magad. Sőt akár 10 perc is elég lehet, hogy a szorongást csökkentse. Nem kell semmi extrára gondolni, 10 percig csinálj guggolásokat, fekvőtámaszokat, ugrálj, és ne felejts el utána lazítani.

 

4. Gondold át az étrendedet

Az ételek hatással vannak az energiaszintedre, ilyenkor vigyázz a gyorskajákkal, alkohollal, cukorral és üdítőkkel. Nem kell az összes kedvenc ételedet kiiktatni az életedből, csak próbálj egészségesebb hozzávalókból főzni, és amihez csak lehet, egyél zöldséget.

5. Találkozz a barátaiddal és szeretteiddel

Leginkább az tölt fel érzelmileg, ha olyan emberekkel vagy együtt, akiket szeretsz és akik szeretnek. Nemcsak online, hanem a valóságban is találkozz és beszélgess velük, mert ha otthon ülsz egyedül, azzal csak fokozod a levertségedet.

6. Legyél megértő magaddal

Ez az időszak lehet érzelmi hullámvasút: az egyik nap úgy érzed, mindenre képes vagy, a másik nap meg ki sem bírsz kelni az ágyból. Teljesen normális jelenség, ne bántsd magad érte. Engedd meg magadnak, hogy legyenek rosszabb és jobb napjaid a téli időszakban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top