Életmód

Zabálás helyett! – karácsony tudatosan

Fogyasszunk mértékkel, együnk tudatosan karácsonykor is. Így nemcsak a hízást, de a gyomorrontást is elkerülhetjük.

Karácsonykor finomabbnál finomabb étkek kerülnek az asztalra, a nagymamák mintha versenyt sütnének, rengeteg édességet szolgálnak fel. Ha nem figyelünk oda, akkor könnyedén felszaladhat az ünnepek alatt pár kiló. De jó hír, hogy néhány változtatással kiküszöbölhetjük ezeket a kellemetlenséget.

Reformkonyha

Ha változtatunk a hagyományos alapanyagokon, csökkenthetjük a bevitt szénhidrát mennyiséget. Fehérrisz helyett barnarizs, tészta helyett teljes kiőrlésű tészta – ezeket fogyasszuk, de még jobb, ha köretnek salátát, párolt zöldséget eszünk. Kenyeret mértékkel együk, abból is inkább teljes kiőrlésűt válasszunk. Győzzük meg a nagyikat is, hogy cukor helyet nyírfacukorral süssenek. A nyalánkságok mellett pedig ügyeljünk arra, friss gyümölcs is legyen a desszertasztalon.

Főfogás helyett leves

Ha nincs reformkonyha, reformenü, akkor a főfogás helyett részesítsük előnyben a levest. Általában a levesek kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint a főfogások. Kerüljük el a zabálást, inkább többször együnk, de keveset, mértékkel fogyasszunk.

Alkohol helyett víz

Sokszor nem is gondolunk bele, hogy az alkoholos italok mennyi szénhidrátot tartalmaznak, pedig a házi készítésű likőrök és italok szénhidrát és cukortartalma még magasabb is az átlagosnál. Pár pohár elfogyasztásával nemcsak a véralkoholszintünk, de a bevitt kalória mennyisége is megugrik. Az alkohol mellett pedig hajlamosak vagyunk elfelejtkezni a folyadékbevitelről, pedig a bőséges karácsonyi étkezésekor ez még fontosabb. Igyunk vizet!

Mozgás a szabad levegőn

Időnként szabaduljunk ki a négy fal közül, és sétáljunk, mozogjunk a hidegben a természetben. Ez nemcsak felfrissít, de egészségesebbé is tesz, kalóriát égetünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top