Életmód

Először a nők munkáját veszik majd el a robotok

Egy új tanulmány szerint három hullámban fognak teret hódítani a robotok a munkaerőpiacon, és először a nők munkáját veszik majd el.

Harminc éven belül, ha nem is világuralomra, de az emberek munkahelyeire törnek a robotok – állapította meg a PwC legújabb tanulmánya, amely három egymást átfedő automatizálási hullám, az algoritmikus, a kiterjesztési és az autonómia hullám hatását vizsgálta.

A kutatásban részt vevő 29 országban az automatizálás a munkahelyek átlagosan mindössze 3 százalékát veszélyezteti a 2020-as évek elejére, az évtized végére azonban ez az arány csaknem 20 százalékra nő, a 2030-as évek közepére pedig 30 százalék körüli lehet.

A tanulmány szerint a robotok térhódítása először a nők munkahelyeit veszélyezteti, a férfiak az automatizálás hatásait csak a harmadik hullámban, a 2030-as évek közepén érzékelhetik. A legnagyobb veszélyben viszont az alacsony képzettségű férfiak érezhetik magukat.

Természetesen nem minden ágazatban egyformán fognak szerepet kapni a robotok, mert míg a közlekedési és a gyártási ágazatban a 2030-as évekre viszonylag magas a munkahelyek automatizálási potenciálja, ezzel szemben az egészségügy és az oktatás kevésbé automatizálható.

Régiónként változik majd, hogy mennyi munkahelyet vesznek el a robotok az emberektől: egyes kelet-ázsiai és észak-európai gazdaságokban, ahol magasabb a képzettségi szint, mindössze 20-25 százalék körül lehet, míg Kelet-Európában meghaladhatja a 40 százalékot.

Mindez persze csak előrejelzés, a robotok térhódítását nagyban befolyásolja majd számos gazdasági, jogi, szabályozási és szervezeti korlátozás.

Pusztán az, hogy valami elméletben automatizálható, nem jelenti azt, hogy a gyakorlatban gazdaságilag vagy politikailag ez életképes – vázolta a cég Magyarország Technológiai tanácsadás üzletágának cégtársa, Kerekes Antal.

24.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top