Életmód
Szponzorált tartalom

Mindent a szaunázásról

Akik szeretnek szaunázni, jól tudják, hogy mennyi jótékony hatása van: méregtelenít, erősíti az immunrendszert, és az ereknek is jót tesz. A számtalan testi folyamat mellett a lelket is melengeti, hiszen tökéletes alkalmat kínál a pároknak, baráti társaságoknak arra, hogy nagyszerű közös élményben legyen részük.

A szaunázás nem egyszerűen csak izzadás, hanem rituálé, amely hozzásegít ahhoz, hogy jól érezd magad a bőrödben. Több ezer éve áldoznak a szaunázás oltárán az emberek, és egyáltalán nem csoda, hogy a rohanó 21. században is az egyik legkedveltebb kikapcsolódási mód. Korábban fürdésre, tisztálkodásra is használták a szaunákat, de a gyógyítás helyszínéül is szolgáltak annak idején.

Ahhoz, hogy a szaunázás valódi élmény legyen, érdemes néhány szabályt betartani. Elsősorban a test igényeire és jelzéseire érdemes odafigyelni. Azoknak, akik nem nagyon bírják a meleget, inkább a finn szaunát javasolják a szakemberek, annak ugyanis párás a levegője. A hatása pedig természetesen kiváló: a légzőszervekre gyakorolt pozitív hatása mellett a méregtelenítés egyik legjobb módját kínálja és a bőrnek is nagyon jót tesz. Akiknek nem szimpatikus a párás környezet, az infraszaunában kapcsolódhatnak ki. Jótékony hatása hasonló a finn szaunáéhoz.

Mivel a szaunában a test magas hőmérsékletnek van kitéve, azoknak, akik csak most ismerkednek a gőzfürdővel, fokozatosan szabad kitenniük a szervezetüket a jótékony terhelésnek. Sok szaunában képzett szauna mesterek segítenek abban, hogy tökéletes élményben legyen részed. A szakemberek elmondják, hogyan ismerkedj meg a folyamattal. Fontos, hogy a szervezeted jelzéseit vedd komolyan és ne erőltess magadra semmit, ami nem esik jól.

Mivel a szaunázás rituálé, feltétlenül érdemes megadni a módját: mindenre hagyj elég időt magadnak és engedd, hogy minden porcikád élvezze a forró kényeztetést. Ne kapkodj, pihenj közben, és tudd, hogy megérdemled a kikapcsolódást. Ha úgy gondolod, nagy társaságban nagyobb élményben lehet részed, próbáld ki az irányított programokat.

Ha új helyre mégy, legyen nálad fürdőlepedő és törülköző. Bár a legtöbb helyen már a szolgáltatás része az is, hogy megkapod ezeket a kellékeket, ne add meg a lehetőséget arra, hogy ki kelljen hagynod a programot. Ha a meztelen szaunázásban hiszel, mindenképpen tájékozódj először, hogy az adott helyen mik a szabályok. Mielőtt szaunázol, zuhanyozz le. Nemcsak higiéniai oka van annak, hogy ezt be kell tartani, hanem a pórusaidat is segíted abban, hogy kitáguljanak majd a hő hatására. Szaunázás után pedig azért érdemes zuhanyozni, hogy felfrissítsd a tested és megújult erővel indulhass útnak. Sem teli hassal, sem alkoholtól mámorosan nem szabad beülni a forró szaunába, ezért ha oda készülsz, figyelj arra, hogy a tested is készen álljon a gőzfürdőre. Szaunázás után igyál sok folyadékot, és ha éhes vagy, inkább könnyű ételt fogyassz, ne terheld a tested nehéz fogásokkal.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top