Életmód

Lélekmelengető tippek: így éld túl a tél utolsó napjait

„Feltöltődni tél végén? És mégis hogyan? Miből vegyem az energiát és az örömöt?“ – gondolhatjátok magatokban, és szinte nincs is kedvetek tovább olvasni az egészet, de adjatok az idei télnek még egy esélyt! Nagy Nóra szuper tanácsai következnek!

Oké, igazatok van, a klasszikus értelemben véve – és higgyétek el, én is veletek vagyok – tényleg minden jobb nyáron, amikor a meleg nap sugarai égetik a bőrünket, és a szabadban tölthetjük a a hétvégéket; amikor nincs szükség meleg holmikra, és mindenki valahogy nyitottabbnak és boldogabbnak látszik.

Vagyis ha azt várjuk a téltől, hogy pont olyan legyen, mint a nyár – hangulatra, életérzésre, intenzitásra –, akkor biztosan depresszióba zuhanunk a hideg hónapok során.

DE – és igenis van „de” – ha fektetünk egy kis energiát az évszak szépségeinek és különlegességeinek meglátásába és megélésébe, azzal nagy szívességet teszünk magunknak és a körülöttünk élőknek is.  

Szóval itt a teljesség igénye nélkül összeállított lista azokról a dolgokról, amelyeket jobb télen csinálni, mint az év bármely másik részében.

1. Begubózni egy meleg takaróba egy forró kávéval vagy kakaóval és olvasni, esetleg írni, a kedvenc téli programjaim egyike. Gondolj csak az íróasztalodon, éjjeliszekrényeden sorakozó, elolvasásra váró könyvekre! Mikor fogsz rájuk sort keríteni? Nyáron, amikor este 9-ig világos van, és zsong a város? Esélytelen! Most van a megfelelő alkalom, amikor amúgy sincs kedvünk kimozdulni, és a legtöbb barátod is épp „téli álmát alussza”. Használd ki a szociális holtidőt, és inspiráld magad néhány izgalmas regénnyel esetleg önfejlesztő könyvekkel!

2. Ha pedig inkább partnereddel, lakótársaiddal szeretnéd élvezni a hosszú, téli estéket, itt az idő, hogy megnézzétek kedvenc sorozataitok összes még nem látott epizódját, vagy új sorozatokat fedezzetek fel! Nagy előnye a télnek, hogy hamar eljön az esti relaxálás ideje, hiszen már 5 óra körül sötét van, és ha sötét van, akkor este van, nem igaz?

3.  Az ételeket is szabadabban élvezhetjük a hideg hónapok során. Tudtad, hogy télen erősebb az emésztésünk, mint nyáron, így könnyebben megbirkózik a nehezebb, zsírosabb falatokkal is? Sőt télen kifejezetten ügyelnünk is kell a zsírbevitelre, különben még jobban fázni fogunk, mint egyébként. Szóval ne sanyargassuk magunkat zsírszegény diétákkal, bikinialak ide vagy oda, inkább adjunk az élvezeteknek! És még egy apró extra: az alkohol is kevésbé káros ilyenkor, na persze csak mértékkel.

tea gyertya könyv harmónia relax

fotó: thinkstock

4.  Kinek van kedve nyáron hosszú forró fürdőket venni, és a kádban relaxálni? Szerintem senkinek. Télen viszont nincs is annál kellemesebb program, mint egy hosszú, fagyos nap után belefeküdni egy kád illatos habos forróvízbe és ellazulni, esetleg elkortyolgatni közben egy pohár bort. Elvégre mindannyian megérdemlünk egy kis kényeztetést, nem igaz?

5.  Amennyire szeretem a nyári időszakban a hosszú nappalokat, annyira élvezem télen a gyertyák által teremtett misztikus, romantikus, nyugodt hangulatot. Mihelyt lemegy a nap, meggyújtok néhány gyertyát a szobában. Nemcsak jó érzéssel tölti el az embert a meleg fények látványa, hanem használatukkal a villanyszámlát is csökkenthetjük. Dupla haszon.

6. És ha már romantikáról beszélünk, mikor a legjobb partnereddel összebújni, ha nem télen? Lehet, hogy odakint hideg van, de a gyertyafényes, fűtött szobában a puha párnák közt biztosan nem lesz az. Attól, hogy az ember nem mozdul ki, egy randevú  még belefér. Tipp: hideg pezsgő helyett, talán kezdjétek az estét egy pohár melegítő hatású vörösborral.

7.  A téli időszak a legjobb alkalom egy kis magunkba fordulásra, transzformálódásra is. Teljesen normális dolog, hogy az ember nem olyan energikus ilyenkor, mint nyáron, de ezt a nyugodtabb állapotot nem kell feltétlenül tragikusan felfogni. Nézzetek csak körül a természetben! A fák lehullatják a leveleiket, az állatok egy része téli álmot alszik, hogy aztán tavasszal teljes pompájukban, frissen-fitten térjenek vissza az életbe.  Mi is valami hasonló folyamaton mehetünk keresztül. Meditáljunk, olvassunk, fejlesszük magunkat nap mint nap. Fordítsunk nagyobb figyelmet testünkre és a bennünk zajló lelki folyamatokra, hogy aztán tavasszal újjászületve mosolyoghassunk újra a világra.

8.  A havas táj bennem mindig a megtisztulás érzését kelti. Bármennyire is nem vagyok a hideg idő rajongója, a hó látványa gyerekkorom óta boldogsággal tölt el. Egy kis perspektívaváltással te is élvezheted ezt a különleges látványt. Legközelebb, amikor esik a hó, állj meg egy pillanatra, és gyönyörködj az eléd táruló fehér tájban! Őrizd meg az érzést, mert ilyenben garantáltan nem lesz részed nyáron.

9.  Szintén érdemes kihasználni a téli sportlehetőségeket. Menj el síelni, ha megteheted, vagy korcsolyázni, esetleg szánkózz vagy hógolyózz a gyerekeiddel, barátaiddal. Hidd el, egy idő után el is felejted, hogy milyen hideg van valójában.

fotó: kováts dániel

10.  Az ünnepek elmúltával az év első 1-2 hónapjában a legjobb vásárolni is. Mindazokat a méregdrága téli holmikat, amelyeket szeptember óta nézegettél a kirakatokban, most potom pénzért megveheted. 

+1 Ez az utolsó pozitívum egy kicsit csalásnak minősül, de nem bírtam megállni, hogy hozzá ne csapjam a listához. Szóval ha már végképp nem bírod a hideget, utazz melegebb éghajlatra. Gondolj csak bele, nyáron csak a földrajzi helyzeted változik, ha meleg helyre mész, télen viszont egy ilyen utazás során teljesen feltöltheted D-vitamin-raktáraidat, és a barnulással sem kell májusig várni.

Inspiráltalak? Folytasd a listát kedved szerint, és adj az idei télnek egy esélyt!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top