Életmód

Van egy álmod? Most érdemes hátat fordítani a régi életednek!

Két budapesti közgazdász bátor lépéssel agroturizmusra váltott, hogy a vágyait megvalósítsa, és egy igazán különleges szálláshelyet hozzon létre. Egy igazi családi történet kitartásról, szerencséről, birkakergetésről és zsebpénzen vett almafákról.

Miközben mindkettejük számára meghatározó volt a vidéki gyermekkor, a falusi nagymamáknál töltött nyarak, mégis a fővárosban kezdett közös életet a házaspár. Vali marketingesként sikeres karriert futott be, gyakornokból egészen a több márkáért felelős vezető pozícióig jutott a söriparban. Férje, Laci programozóként dolgozott egy szintén budapesti cégnél. Kapcsolatuk elején, még a gyermekeik születése előtt eldöntötték, hogy vidékre költöznek, és agroturizmussal kezdenek foglalkozni. Hosszas keresés után találtak rá arra a különlegességre, amire mindig is vágytak: a Lovasberényben lévő telken közel kétszáz diófa várta őket. A környezet hitetlenkedése és a kezdeti tapasztalatlanság ellenére a kitűzött cél eléréséért végzett munka meghozta gyümölcsét: folyamatosan fejlődnek és szálláshelyként egyre népszerűbbek. A Dióliget családi vállalkozás, Vali a gyermeknevelés mellett (egy ötéves ikerpár és egy hat hónapos baba anyukája) viszi a vendégházakat, és férje – miközben távmunkában továbbra is programozó a korábbi cégnél – minden szabadidejét a ház körüli teendőkre és a három gyermekükre fordítja.

vali, laci, ujratervezem

Forrás: ujraterveztem.hu, marton turi photography

Szeretitek a természetet, vidéken szerettetek volna gyereket nevelni. Miért volt szükséges ennyire radikális életforma-változtatásra, miért nem költöztetek inkább az agglomerációba, és jártatok be onnan a korábbi munkahelyetekre?

Laci: Az életkorunk, az élethelyzetünk, a vágyaink és a munkánkhoz kapcsolódó elvárások együttesen vezettek a váltáshoz. Egyikünk élete sem volt teljesen összhangban azzal, amit akkor csináltunk, és ahogy élni szerettünk volna. Valika már szeretett volna kilépni a hétvégi, éjszakai túlórázásból, a budapesti életforma is kihívást jelentett a hosszú utazási időkkel. Teljesen más dologra vágytunk. Mindkettőnk életében meghatározóak voltak a gyerekkori falusi élmények, és volt egy erős természetközeli vágyunk, a szabadidőnkben sokat túráztunk. Ezekből adódott számunkra, hogy ne Pesten, és ne is az agglomerációban, hanem valódi váltással, a természettel sokkal erősebb kapcsolódást kialakítva folytassuk az életünket.

Az, hogy a Körúton araszolva, vagy az M7-esen ingázva jutok el a munkahelyemre, számomra lényegében ugyanaz az életforma maradt volna.

Vali: Szerencsémre, amikor rátaláltam Lackóra, és közös jövőnkről kezdtük beszélgetni, kiderült, hogy ő is nagy családot szeretne. A tervezett gyerekvállalás nyitott egy új fejezetet az életemben, olyan érzéseket keltett bennem, hogy a korábbi pörgős életemen változtatni szeretnék úgy, hogy a gyermekeimmel több időt tölthessek. Úgy láttam, hogy egy vállalkozás elindításával meg tudom teremteni ennek a lehetőségét.

ujratervezem, laci, vali

Forrás: ujraterveztem.hu, marton turi photography

Tehát először azt döntöttétek el, hogy vidékre mennétek, és csak utána, hogy mivel foglalkoznátok?

Laci: Ez kéz a kézben jött, mert olyan családi vállalkozást szerettünk volna felépíteni, ami több lábon áll, és ott tud működni, ahol lakunk. A tervezett irány az agrárium és a hozzá kapcsolódó vendéglátás, más néven az agroturizmus volt. A falusi vendéglátásról még egyetemista koromban végzett nyári munkából tudtam, hogy egy jó alapot biztosíthat a megélhetéshez. De azt is láttam, hogy már több kell, mint egy szoba és egy fürdőszoba, annál érdekesebbnek kell lennie, hogy népszerűvé váljon.

Kíváncsiak vagytok, hogy folytatódik Vali és Laci története? Az ujratervezem.hu oldalra kattintva megtudhatjátok!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top