Életmód

Tiltott összetevőt találtak a testépítőknek szánt termékben

Nem engedélyezett összetevő miatt visszahívtak a forgalomból egy tengerentúlról származó, testépítőknek szánt élelmiszert. A termékben alfa-glicerilfoszforilkolin (GPC) található, ami az unióban nem lehet élelmiszerek alapanyaga, mert gyógyszernek minősül.

Az Egyesült Államokból származó, GPC tartalmú, testépítőknek szánt élelmiszer került forgalomba az Európai Unióban, amiből az unió 17 tagállamába, köztük Magyarországra, valamint Ukrajnába is adtak el. 

A Universal Animal PM nevű terméket a külföldi webshopok mellett hazai oldalakon is forgalmazzák. A terméket „anabolikus kiegészítőként” árulják, amely a leírás szerint segíti az elalvást és javítja az alvás minőségét, továbbá elősegíti a regenerációt és gyorsabb izomtömeg-növekedést ígér.

A termék azonosító adatai:

  • A termék neve: Universal Animal PM
  • Kiszerelés: 30 csomag/doboz
  • RASFF referenciaszám: 2018.0329

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatása szerint a GPC gyógyszerhatóanyag, amely ilyen módon nem kerülhet bele élelmiszerbe. A nem engedélyezett összetevőt tartalmazó készítmény fogyasztása kockázattal jár, összetétele veszélyeztetheti a fogyasztók egészségét, ezért az uniós élelmiszerjog értelmében a tagállamokban nem forgalmazható.

A hivatal figyelmeztet arra is, hogy a GPC hatóanyag más, hasonló rendeltetésű termékekben is jelen lehet, ezért az összetevőket felsoroló címkék alapos ellenőrzését javasolják a fogyasztás előtt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top