Életmód

Akár havi 250 ezer forintot is lehet keresni takarítással, érettségi sem kell hozzá

Óriási a munkaerőhiány, ezért nőnek a bérek. Nem meglepő, hogy sokan keresetkiegészítésként takarítanak.

Havonta akár 250 ezer forintot is lehet keresni takarítással. Ehhez ráadásul felsőfokú végzettség vagy nyelvtudás sem szükséges. A Pénzcentrum azt írja, hatalmas a munkaerőhiány a takarítók körében, ezért a bérek is emelkednek. Ma már az sem ritka, hogy keresetkiegészítésként takarítanak az emberek.

A portál azt írja, a takarítók óradíja erősen változó. Átlagosan 1000-2000 forintos óradíjról van szó, de nem ritka a 2500 vagy 3000 forintos díj sem, sőt: Miskolcon olyan embert is találtak, aki 5000-9000 forintot kér óránként a takarításért. Ezek az adatok a Domelia.hu nevű oldalról származnak, ami egy olyan közösségi felület a takarítóknak, ahol magánszemélyként kínálhatják a munkájukat.

A takarítóközvetítő cégeknél a megrendelés díjából kapnak százalékot a takarítók. A cégeknél a teljesítményalapú díjazás a népszerű, ami azt jelenti, hogy a takarítók négyzetméter szerint dolgoznak. A Rendi nevű takarítóközvetítő oldalon például egy 44 négyzetméternél kisebb lakás kitakarítása 5800 forintba kerül, az ennél nagyobb, de 89 négyzetméternél kisebb lakásokat 7800 forintért takarítják ki, és így tovább. Ha azonban a megrendelő azt szeretné, hogy a takarító tisztítószereket és felszerelést is hozzon magával, felárat kell fizetnie, más esetben ezt a háztartásnak kell biztosítania.

Emellett olyan cég is akad, ahol négyzetméterenként kell fizetni, a HuSza Kontúr Kft.-nél például 449 forint a nagytakarítás négyzetmétere.

Eszerint egy takarító akár havi nettó 250 ezer forintot is kereshet heti 5-6 nap munkával a Pénzcentrum számításai szerint. Azt ugyanakkor több takarítócég is elárulta, hogy nagyon nehéz megfelelő takarítókat találni, és nagyon kevesen felelnek meg a követelményeiknek. „Ez egy bizalmi pozíció, nem mindegy, kit enged be az ember a lakásába” – mondta a Husza Kontúr Kft. egyik vezetője.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top