Életmód

Otthon elvégezhető mellrákszűrésen dolgoznak magyar kutatók

Olyan eljárás kifejlesztésén dolgozik a Magyar Tudományos Akadémia és a Debreceni Egyetem közös kutatócsoportja, amellyel már korai stádiumban is kimutatható lenne az emlőrák, akár otthon.

Korszakalkotó eljárás kifejlesztésén dolgoznak együtt a Magyar Tudományos Akadémia és a Debreceni Egyetem Lendület Sejtmetabolizmus Kutatócsoportjának kutatói.

A kutatók az emberi bélflóra változásait figyelték meg egyes daganatos megbetegedések esetén, és észervették, hogy a bélflóra folyamatosan litokólsavat termel, amely gátolja a daganatsejtek szaporodását. Viszont a mellrák kialakulásának korai szakaszában ez a savszint lecsökken.

“A bélflóra változását székletből azonosítani lehet, így a minta elemzése alkalmas lehet arra, hogy akár otthoni körülmények között igazolható vagy elvethető legyen a gyanú az emlődaganat megjelenésére” – magyarázta a Szeretlekmagyarorszag.hu-nak Bay Péter, a kutatócsoport vezetője.

A közös kutatócsoport jelenleg azon dolgozik, hogy kifejlesszék az otthoni mintavétel és diagnosztika módszertanát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top