Életmód

Így ismerd fel a narcisztikus embert a szemöldökéről

Egy új tanulmány szerint az ember szemöldöke árulkodik róla, ha narcisztikus személyiségzavarban szenved. Mostantól csak óvatosan a túlságosan hangsúlyos szemöldökökkel, mert rossz vége lehet a kapcsolatnak.

A narcisztikus emberek nagyon elbűvölőek első pillanatban, levesznek a lábadról, de aztán kiderül, hogy arrogánsak, agresszívak, és uralkodni akarnak feletted, úgyhogy az a legjobb, ha messzire elkerülöd őket. Komoly problémáik vannak az intimitással, barátságban és párkapcsolatban sem a kölcsönös szeretetet keresik, hanem inkább mások figyelmére és csodálatára vadásznak.

Már több kutatást is végeztek azt vizsgálva, hogy a külsejük alapján hogyan tudnánk kiszúrni a narcisztikus embereket. Eddig azt fogalmazták meg a kutatók, hogy általában nagyon vonzó külsejük van, a legdrágább ruhákat szeretik hordani, és kínosan ügyelnek az öltözködésükre. Azt is kiderítették, hogy a narcisztikus férfiak kevésbé hordanak szemüveget, míg a narcisztikus nők mindenáron ragaszkodnak a sminkjükhöz és hogy kifessék a szemöldöküket.

Az új, 2018-as tanulmányban Giacomin és Rule azt kutatták, hogy kifejezetten az arcon milyen árulkodó vonások utalhatnak a narcisztikus személyiségzavarra.

A kutatásban részt vevőknek arcokat mutattak, melyek közül ki kellett választaniuk azt, amelyik szerintük a legnagyobb eséllyel lehet narcisztikus ember. A válaszokból kiderült, hogy a szem környékéből, leginkább a szemöldök vonalából vonták le a következtetéseiket az alanyok.

Hogy alátámasszák a teóriát, a kutatók Photoshoppal átrakták a nem narcisztikus ember szemöldökét a narcisztikus arcra, és fordítva: a narcisztikus szemöldök átkerült a nem narcisztikus arcra. Ebben az esetben is ugyanaz történt: amelyik arcon narcisztikusnak gondolt szemöldök volt, azt jelölték meg narcisztikusnak az alanyok.

nárcisztikus szemöldök kutatás

Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash

De miért pont a szemöldök?

A szemöldökünkkel rengeteg érzelmet fejezünk ki, tudattalanul is kommunikálunk vele. A szemöldök vonala ráadásul segít az arcfelismerésben is, egy kutatásban például az derült ki, hogy ha celebek arcáról leszedik a szemöldököt a fotókon, akkor sokkal nehezebben ismernek rájuk az emberek.

A szemöldök pedig különösen érdekes lehet a narcisztikus ember esetében, mert számukra rendkívül fontos, hogy imádják őket, szeretnének kitűnni a tömegből, ezért a szemöldökük feltűnő, hogy másoktól megkülönböztethetőek legyenek, könnyű legyen felismerni őket, és emlékezzenek rájuk. Ezzel igyekeznek növelni a szerethetőségüket, és hogy mások előtt pozitív színben tűnjenek fel. Persze a mai világban, amikor a gyantázás, szemöldökfestés, botox már mindennaposnak számít, nehezebb megmondani egy feltűnő szemöldökű emberről, hogy narcisztikus, vagy csak azért ilyen, mert trendi szeretne lenni. Mindenesetre a túlságosan kihúzott és előtérbe helyezett szemöldököktől mostantól jobb óvakodni a saját lelki békénk érdekében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top