Életmód
Szponzorált tartalom

Így előzd meg a körömgombát

Vannak speciális készítmények, amelyek használnak a visszatérő fertőzések ellen is, de a házi praktikák is jó szolgálatot tehetnek.

Nem azon múlik, hogy nyár van, vagy tél, az pedig végképp nem befolyásolja, hogy szeretnénk-e, vagy sem. A körömgomba bárkire lecsap, akin megfelelő mikroklímát talál. Mivel makacs fertőzésről van szó, akár egy egész bikiniszezonon át megkeserítheti az életünket, és hát mit lehet tenni, a körömgomba látványa bizony igencsak kiábrándító. Azoknak, akik már tapasztalták a betegség kellemetlen tüneteit, nem kell bemutatni a szorongást, amikor a strandon legszívesebben elsüllyednénk, ha valaki rápillant a körmünkre. Hiszen lehet az épp gondosan kezelt is, a külső szemlélő csak a sárgás, vastag, repedezett körmöket látja. Szerencsére a hosszadalmas gyógyulás mellett van valami, ami még annál is hatékonyabb gombásodás ellen: az pedig a megelőzés.

A szakértők – na meg azok, akik már estek át fertőzésen – azt mondják, hogy azzal tehetünk a legtöbbet a körömgomba ellen, ha kiküszöböljük a fertőzést, ugyanis sok időt, energiát, kellemetlenséget és pénzt spórolunk meg. Editnek kétszer okozott komoly gondot a betegség, azt mondja, azóta mindent megtesz ellene: – Sokat sportolok, aerobikozom hetente többször. Hiába veszem meg a legjobb sportcipőket, a lábam izzadását nem tudom kiküszöbölni. Az elmúlt 3 évben kétszer kínlódtam hónapokon át a körömgombával. Az utolsó alkalom óta sokkal jobban odafigyelek a megelőzésre. Gyakran áztatom a lábam teafaolajos vízben, és találtam egy készítményt, ami nemcsak a gyógyulást segíti, hanem a megelőzésre is tökéletes. Szerencsére azóta nincsenek gondjaim – mondta a sportos édesanya.

körömgomba megelőzés

A megelőzéshez a gyógyszertárakban kapható készítmények jó alapot szolgálnak, annál is inkább, mert a körömgomba hajlamos a kiújulásra. Érdemes kikérni érintettek véleményét arról, hogy kinek mi vált be, és a patikusoktól is kaphatunk segítséget. A természetes megoldások hívei a teafaolaj mellett a citrusos olajakat is bevethetik, de a népi gyógyászatból jól ismert ecetes lábáztatás is hatékony kiegészítője lehet a megelőzésnek. A zárt cipők, a műszálas zoknik a körömgomba barátai, ezért lehetőség szerint érdemes a cipőnket gyakran váltogatni, pamutzoknit használni. A strandokon, uszodákban pedig csakis papucsban szabad járkálni. Más cipőjébe sem ildomos bújni, ahogyan a közös törölköző használata is vezethet a gomba terjedéséhez.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top