Életmód
Szponzorált tartalom

Napvédelem felsőfokon: így válassz!

Nem mindegy, milyen fényvédelmet használsz, na meg persze az sem mellékes, hogy egy-egy termék mennyire szolgálja ki a bőröd egyedi igényeit.

Szeretsz napozni? Ha igen, egy vagy azok közül az emberek közül, akik el sem tudják képzelni a nyarat anélkül, hogy ne töltenének mindennap jó néhány órát a szabadban – legyen szó vízpartról vagy otthoni ejtőzésről.  Ez mind szép és jó, hiszen a napsugarak hozzájárulnak a test és a lélek egészségéhez – ám csak bizonyos keretek között. A bőrünk ugyanis – az egyéni adottságoktól függően – alig több mint negyedóráig képes védekezni az UV-sugárzás káros hozadékai ellen, utána bizony segítségre van szüksége ahhoz, hogy sem rövid, sem hosszú távon ne károsodjon.

Mi történik, ha túl sok káros UV-sugárzás ér bennünket? A látható hozadéka egyértelműen a leégés lesz, a bőr érzékennyé válik, kipirosodik és feszül. A túlzott napozás hosszú távú hozadéka első körben a bőr öregedése. Ha pedig az UV a szövetekig hatol, ott a kollagénrostokat és a sejtek DNS-ét is károsíthatja – így elvezetve komolyabb betegségek kialakulásához. Akik tisztában vannak ennek a veszélyével, törekszenek arra, hogy megóvják a bőrüket a napfénytől. Ám azt már kevesebben tudják, hogy a fényvédelem jó esetben nemcsak az UV-védelmet jelenti, hanem olyan fényvédelmi technológia alkalmazását, amely egyszerre óv az UVA és az UVB káros hatásaival szemben és a látható fény ellen is. A modern, bőrbarát készítmények összetetten védik a bőrt, ezért is érdemes jól megnézni, mit viszünk fel a bőrünkre.

napozás naptej

A legjobb termékek nemcsak a védelemre fektetnek hangsúlyt, hanem alkalmazkodnak az egyéni igényekhez is – figyelembe véve a bőrtípusokat, a problémás bőrt. Vannak készítmények zsíros, aknés bőrre, de akad olyan is, amely a bőr idő előtti öregedésének megakadályozására szolgál. A napallergiára hajlamosaknak ugyancsak gyártanak sajátos fényvédőket, ezek a termékek segítenek megelőzni a napfény által kiváltott allergiás reakciókat, fénykiütéseket. A gyerekeknek, mivel kimondottan érzékeny a bőrük, speciálisan kifejlesztett védelemre van szükségük.

Az sem mindegy, ki milyen fényvédő faktorú terméket választ. Vannak gyenge, közepes, magas és nagyon magas faktorú fényvédők. A szakértők szerint amellett, hogy a bőrtípusnak megfelelőt érdemes választani, a faktorszámra is oda kell figyelni: az érzékeny bőrűek és a gyerekek esetében a legnagyobb fényvédő faktorú termékek használatát ajánlják. Az sem mellékes, hogy milyen gyakran kenjük be a bőrt, hiszen tartani kell az előírt gyakoriságot, ha pedig vízben volt valaki, a fényvédő le is ázhatott, így azt mindenképpen pótolni kell. Kiemelten fontos még, hogy megfelelő mennyiségű naptejet kenjünk az egyes testrészeinkre.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top