Életmód
Szponzorált tartalom

Tévhitek a napvédelemről

Szerinted sincs szüksége a lebarnult bőrnek napvédelemre? Azt tudod, hogy mi a különbség az UVA- és az UVB-sugárzás között?

A napvédelem az egyik legfontosabb feladat a nyár beköszöntével. Az emberek többsége szerencsére tisztában van azzal, hogy egy rövid idő után a bőr nem képes károsodás nélkül fogadni az UV-sugarakat, ezért sokan használnak fényvédő krémeket. A bőrt így óvják meg a rövid távú hatástól, a leégéstől és a hosszú távú hozadékoktól, a bőr öregedésétől és a sejtek károsodásától. Ám a napvédelem kapcsán számos tévhit is kering, amelyek kártékonyabbak, mint azt sokan gondolnák. Vannak, akik úgy hiszik, hogy árnyékban nem kell óvni a bőrt a sugárzástól, míg mások szerint ha már lebarnultak, nem kell a napvédelemről gondoskodniuk. Elmondjuk, mik a leggyakoribb hiedelmek a fényvédelem kapcsán, és azt is leírjuk, hogy azok igazak-e.

Hallattad már, hogy valaki azt mondja, hogy neki nincs szüksége napvédelemre, mert elég barna ahhoz, hogy ne égjen le? Vannak, akik nemcsak elhiszik ezt, hanem így is élnek. Pedig a bőrt érdemes állandóan védeni, hiszen míg rövid távon leéghetünk, hosszú távon a sejtjeink is károsodhatnak. Kijelenthetjük, hogy a barnasághoz kötött mítosz tévhit, nem igaz, hogy azoknak, akik lebarnultak, nincs szükségük napvédelemre.

Vannak, akik azt hiszik, hogy csupán azért van szükség a napvédelemre, mert meg kell óvni a bőrt a leégéstől. Pedig az igazság az, hogy a leégés csak a rövid távú hatása a káros UV-sugárzásnak. Az hosszú távon, a szövetekbe hatolva nagyobb gondot okoz: gyorsítja az öregedést, és olyan degeneratív folyamatokat is elindíthat a sejtek DNS-einek roncsolásával, amelyek komoly betegségekhez vezethetnek.

Mindegy, hogy UVB vagy UVA? Nem, egyáltalán nem mindegy, milyen sugárzásról van szó, ugyanis eltérőek a bőrre gyakorolt hatásaik. Az UVA a bőr öregedéséért felelős, és a sejteket roncsolja, míg az UVB a leégést okozza. Azoknak, akik naptejet vásárolnak, érdemes a termékeket tanulmányozni, és olyan készítményt választani, amelyik mindkét sugárzás ellen véd.

napvédelem napfény

Igaz, hogy a problémás bőrnek nem árthat a naptej? Nem, ez nem igaz. Ugyan sajnos csak kevés gyártó figyel az érzékeny bőrűekre, ám vannak olyan készítmények, amelyeket a speciális igényűeknek szánnak. Azoknak, akik érintettek, érdemes megkeresni ezeket a termékeket, legyen szó bármilyen bőrtípusról.

Árnyékban nem lehet leégni, tartják sokan, ám ez egyáltalán nem igaz. Ugyanis a földfelszínről visszaverődő sugarak ugyanúgy hatnak a bőrre. A gyerekek még jobban ki vannak téve a káros sugárzásnak a termetükből adódóan, ezért is kell kiemelt figyelmet fordítani rájuk. Ez a helyzet a vízfelülettel és a homokos tengerparttal is, így arra is ügyelni kell, hogy védjük magunkat szinte minden helyzetben.

Elég csak egyszer, a napozás megkezdésekor bekenni magunkat – de jó is lenne, ha tényleg elég lenne csupán egyszer bekenni a bőrünket a naptejjel! Ám ez sajnos nem igaz. A termékek leírásánál mindig szerepel, mennyi időközönként kell újra felvinni a bőrre a fényvédőt. A vízben is lemosódhat rólunk a naptej, ezért partot érve jó, ha ismételjük a folyamatot.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top