Életmód

Boldogság pénzért? Itt a bevásárlólista!

Persze, tudjuk, hogy a boldogság nem vehető meg pénzért. De most olyan tételeket mutatunk, amikért tényleg érdemes fizetned.

Vehetsz-e a pénzeden hosszan tartó boldogságot? – teszi fel a kérdést a Psychology Today magazin. Mert pillanatnyit bárki tud, akinek pénze van, de ami nem maradandó, annak kevés haszna van.

Három amerikai pszichológus arra jutott, hogy vannak utak a boldogsághoz, amelyekért érdemes fizetni, ők ezeket ajánlják:

1.       Fizess az élményekért, és oszd meg azokat!

Ahhoz, hogy maximalizáld a boldogságodat, nem birtokolnod kell dolgokat, hanem élményeket szerezned. Fel tudod idézni azt, amikor a legutóbb jól szórakoztál? Nagy valószínűséggel nem voltál egyedül.

Lara B. Aknin a Simon Fraser Egyetemről azt húzta alá, hogy az élményszerzés jobban építi a személyiségünket, mint a tárgyak birtoklása. A pszichológus és munkatársai összehasonlították a termékekre és tapasztalatokra fordított pénzköltéseket, és arra jutottak, hogy az élményszerzés sokkal szociálisabb, gyakran magában foglalja a családot és a barátokat, kielégítve az alapvető pszichológiai szükségleteket. Ezzel szemben a tárgyak megvásárlása inkább a magány és így kevésbé a boldogság felé terel.  

Legyen egy lenyűgöző kilátás vagy kiváló étel, az élmény akkor lesz teljes, ha megoszthatod valakivel, akit szeretsz. De egy rendkívüli kalandot is jobb nem egyedül átélni.

2.       Vegyél időt a pénzeden!

Erre a megállapításra saját példám is van. Édesanyám ugyanis elkerekedő szemmel nézett rám, amikor közöltem vele, hogy hetente egyszer takarítónő jár a lakásomba. Számára elképzelhetetlen, hogy az egyetlen gyermeke olyanért fizet, amit maga is meg tud csinálni, de megmagyaráztam neki, hogy amíg a takarítónő dolgozik, én is tudom a saját munkámat végezni. És az én bérem egy órára lebontva több, mint amennyit a takarítónő kér.

Igen, talán többet spórolhatnék, ha a hétvégémből egy napot a takarításra áldoznék. De ehelyett a barátaimmal, családommal lehetek vagy utazhatok. Tény, hogy a pénz és az idő is véges, de ahogy Akninék is megállapították, boldogabbak azok, akik az időt többre értékelik a pénznél. A kutatók elégedettebb és kevésbé stresszes embereket találtak azok között, akik a pénzüket arra költötték, hogy szabadidőt vegyenek maguknak.

3.       Költeni, a szabad akaratodból

Persze az élmények megosztása vagy a szabadidő vétele sem ér sokat, ha nem a saját döntésünkből élünk így. Kutatások bizonyítják, hogy elégedettebbek vagyunk, ha úgy és arra költjük a pénzünket, ahogy és amire mi szeretnénk.

Gondolj csak az egyes munkahelyeken divatban lévő kötelező adományozásra. Miért adomány, ha adnom kell? Főleg egy olyan kolléga búcsúajándékára, akit nem is ismertem. Vagy ismertem, de nem szeretem, és magamtól semmit sem vennék neki. Pedig az áldozatvállalás is okozhat boldogságot, ha önként teszed, amit vállalsz.

Ezek után ne gondold, hogy a szigorúan magadra fordított pénz nem járul hozzá a boldogságodhoz. Az amerikai kutatók erre is megtalálták a magyarázatot: a magadra költött összegre úgy gondolj, mint egyfajta jutalomra. Hiszen te kerested meg!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top