Életmód

Még drágább lesz a vaj, drágulnak a tejtermékek

Reneszánszukat élik az állati zsírban dúskáló élelmiszerek, többek között emiatt nem csak a világpiacon, de a magyar üzletekben is drágulásnak indultak a tejtermékek. Drágul a vaj, a tej és a tejföl is.

A világpiaci trendet követve Magyarországon is drágulásnak indultak a tejtermékek, mivel reneszánszukat élik az állati zsírt tartalmazó élelmiszerek.

Augusztustól 15 százalékkal lehet drágább a tejföl és a vaj, a tejért pedig 5-7 százalékkal kell többet fizetni – írja a Népszava. Az áremelkedésre a nyár is hatással van, a melegben a tehenek kevesebb tejet adnak, aminek a zsírtartalma is alacsonyabb. A folyamatra a gyengélkedő forint is hatással van: a kereskedőknek most jobban megéri külföldre értékesíteni.

Nyáron a tehenek is kevesebb tejet adnak – MTI/EPA/Robin Van Lonkhuijsen

A 20 dekagrammos csomagolású, jó minőségű dán vagy ír vaj ára már eléri a 900 forintot. A magyar termékek ilyen kiszerelésben egyelőre 360-560 forint közötti áron kaphatók, de a szakemberek azt mondják: csak idő kérdése, hogy mikor közelíti meg a hazai termékek ára az importét.

Szakértők szerint a drágulási folyamat egészen szeptemberig kitarthat, októberben várható némi csökkenés.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top