Életmód

Egyetlen jeggyel lehetne utazni az egész országban

Egységes jegyrendszert hozna létre az innovációs tárca, hogy ugyanazzal a jeggyel lehessen letudni egy vonat- és buszutat is igénylő utazást. Az autópálya-építés is folytatódik.

Közlekedésügyi interjút közölt Mosóczi Lászlóval, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkárával a Magyar Idők. A legfontosabb, amin Mosóczi szerint dolgoznak, a közúti-vasúti közösségi közlekedési rendszerek összehangolása, hogy egységes menetrendi, utastájékoztatási és jegyrendszert hozzanak létre 2020-ra.

Ez magában foglalja a vasúti és buszjáratok párhuzamosságainak kiszűrését, a csatlakozások biztonságos megszervezését, de azt is, hogy az ország két pontja közt utazva csak egy jegyet kelljen megváltanunk, függetlenül attól, hogy ehhez hányfajta szolgáltatást kell igénybe vennünk, hányszor szállunk át buszról vonatra, helyi járatról helyközire” – mondta az államtitkár. Azt is elmondta, hogy ehhez „egyelőre” nem tervezik egy cégbe összevonni a közlekedési vállalatokat.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Mosóczi arról is beszélt, hogy hamarosan bizonyos vonalakon már 160-nal fognak menni a vonatok. „Az első vasútvonalunk, amely bizonyos részein már ma is alkalmas 160-ra, a Budapest–Hegyeshalom, a RailJetek Bécs felé és a belföldi intercityjáratok Győrig nagy sebességgel roboghatnak. A fővonalakon 2022 végétől 160-nal mehetnek a vonatok, és akár ennél is korábban a jelenleg korszerűsítés alatt álló Budapest–Hatvan és Budapest–Pusztaszabolcs szakaszokon” – szedte össze a legfontosabbakat.

Az autópálya-építés is folytatódik, itt a legfontosabb cél, hogy kelet–nyugati irányú közlekedési tengely jöjjön létre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top