Életmód

Atomerőművek állnak le a hőség miatt szerte Európában

Akkora a hőhullám Európában, hogy egyes országok kénytelenek csökkenteni atomerőműveik kapacitását, vagy akár le is állítani őket, mert nem tudják megfelelően hűteni őket.

Nem várt nehézségeket okoz az Európát sújtó hőhullám: atomerőműveket kellett leállítani, vagy csökkenteni a teljesítményüket.

Az erőművek hőtermeléssel gőzt állítanak elő, a gőzzel turbinákat hajtanak meg, amelyek az áramot termelik. A gőzt végül egy nagy kondenzátorban visszahűtik, és indulhat újra a folyamat. A kondenzátorok hűtését jellemzően az erőműhöz közeli folyókból, tavakból vagy tengerből nyert vízzel oldják meg.

A paksi atomerőmű nem érintett a korlátozásban – Fotó: Máthé Zoltán, MTI

A hőhullám miatt viszont felmelegedtek a hűtésre használt felszíni vizek, így nem képesek a megszokott hőmérsékletre visszahűteni az erőművek berendezéseit, amelyek így nem üzemelhetnek teljes hatásfokkal, legrosszabb esetben le is kell őket állítani.

A Quartz szerint a francia EDF a három erőművének négy reaktorát állította le a múlt héten, a svéd Vattenfall pedig egy kétreaktoros erőműve egyik reaktorát kapcsolta ki. Eközben Finnország, Németország és Svájc visszavette erőműveinek kapacitását. A lap megjegyzi, hogy 2003-ban, 2006-ban és 2015-ben is volt erre példa Európában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top