Életmód

Szexről is beszélgetnek a denevérek

Érdekes dolgot állapítottak meg a denevérekről izraeli kutatók: felfedezték, hogy nemcsak helymeghatározás céljából vinnyognak egymásnak, hanem vitatkoznak, tapasztalatot cserélnek és szexuális ajánlatokat tesznek.

Különös felfedezést tettek a tel-avivi Egyetem kutatói a nílusi repülőkutyák avagy az egyiptomi gyümölcsdenevérek kommunikációját vizsgálva. Megállapították, hogy a kis emlősök beszélgetnek egymással. Minderre egy algoritmus segítségével derítettek fényt, amivel először 15 ezer emberi telefonbeszélgetést elemeztettek, hogy a program felismerje bennük a különböző hangváltozatokat, dinamikákat.

Azt is megvitatják, kinek mennyi élelem jut – fotó: pixabay

Ezután 75 napnyi denevércsipogást tartalmazó videófelvételt elemeztek ki az algoritmussal, így láthatták, hogy az adott hangok milyen viselkedésformákhoz kapcsolódnak. A program szerint a denevérek kommunikációjában kidolgozott rendszer rejlik.

Az eredményeket feldolgozva a kutatók a denevérbeszédet alapvetően 4 kategóriába tudták sorolni.

A denevérek ezekről beszélgetnek:

  • kinek mennyi élelem jut,
  • kinek mennyi helye van alváskor a rajban,
  • szexuális ajánlatok a hímektől a nőstényeknek,
  • személyes tér megvédése miatt kiadott förmedések.

A tudósok arra is rájöttek, hogy a denevérek egymást külön személyiségként kezelik, ami abból is látszik, hogy eltérő  hangtónussal szólnak egymáshoz személyes kapcsolatuktól függően, mint ahogy mi emberek is másként beszélünk házastársunkkal, mint mondjuk a kollégáinkkal.

Az izraeli kutatók szerint felfedezésük azért is izgalmas, mert az embereken és a delfineken kívül alig néhány állatfaj van, amelyik kommunikációjában ez megfigyelhető.

Napi/Smithonian Magazine

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top