Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Életmód
Szponzorált tartalom

Ezt lesd el: skandináv dizájn

Tudtad, hogy a skandináv dizájnnak van néhány alapvető szabálya, amelyek nélkül nem utánozhatod a varázslatos stílust? Ha szereted a harmóniát, a rendezettséget és az egyszerűséget, te is a magadénak érezheted.

A skandináv dizájn szerelmesei szerint nincs még egy ilyen egyszerű és letisztult hangulatot árasztó stílus, mint ez a semmihez sem hasonlítható, egyedi északi világ. Bár első körben úgy tűnhet, hogy a stílus kialakítása nem bonyolult, óva intünk attól, hogy hamar elbízd magad. Az egyszerű, letisztult elemek, formák ugyanis csak akkor alkotnak harmonikus közeget, ha betartunk néhány fontos szabályt, amelyek a skandináv dizájn alapját adják.

Csakis funkciókkal!

A skandináv stílus egyik meghatározó hozadéka a funkcionalitás, így ha tetszik, ha nem, az teszi fel a koronát a dizájnra, hogy a külcsín mellett a tartalmi érték is legalább annyira színvonalas. Tehát nemcsak vizuális élvezeteket kell okozniuk a berendezési tárgyaknak, hanem el is kell látniuk a feladataikat, mégpedig a lehető legjobb módon. Semmi túlzás, semmi feltűnés, a lényeg az egyszerűség és a hasznosság. Jó példa erre egy modern skandináv elektromos fűtőpanel, amely nemcsak funkcióját tekintve kiváló, hanem megjelenésében is felülmúlja szinte az összes fűtési elemet.

A takarékosság és a környezettudatosság is az északiak védjegye, na meg az is, hogy az ottaniak szeretik a természetet és ez meg is látszik az otthonaikon: a természetes anyagok uralják a tereket: natúr színek, egyszerű szövésű anyagok, kellemes kárpitok természetes anyagokból, gyapjúból, pamutból, lenből.

minimalista, stilus

A skandinávok szeretik a fényt és a lámpákat, a függönyöket viszont nem annyira. A színekkel csínján bánnak, inkább kevesebbet használnak. A falak javarészt fehérek az északi otthonokban, de nemcsak a falak kapják a fehéret: van, hogy a bútorok jelentős része is ilyen színű, na meg az ajtók, ablakok is. Vannak, akik natúr színekkel kombinálják a fehéret, az is belefér a hangulatvilágba.  A halványszürke falak is gyakoriak, ha ezt választják, az szürkével harmonizáló színekkel rendezik be a helyiségeket. Bútorokat, kiegészítőket bezsúfolni egyenesen tilos a skandináv stílus esetében.

Kapcsolódó

Ha a vintage szerelmese vagy, ne csüggedj, a letisztult skandináv stílus és a vintage megfér egymás mellett: amellett, hogy méginkább sajátodnak érezheted a kevert stílusú lakásodat, szakmai szemmel is megengedett a kapcsolás, hiszen a kopottas fa bútor vagy rusztikus felület hozzáad az enteriőr otthonosságához. Ha hiszed, ha nem, a skandináv stílus bármekkora méretű lakásban jól mutat. Mivel sok a fény, és a használt színek is világosak, na meg az elrendezés jó esetben szellős, az összhatás általában optikailag nagyobbnak mutatja a teret. A szakértők egyetértenek abban, hogy a skandináv stílust 3 fő jellemző írja körül, ezek pedig az egyszerűség, a harmónia és a rendezettség.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top