Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Életmód

Ez a kép üzenet mindenkinek, aki azt gondolja, a programcsászár a „könnyebbik út”

A nyers fotót eredetileg Clara Diefke svéd tetoválóművész osztotta meg magáról, közvetlenül kisfia születése után. Most egy jó cél érdekében újra előkerült.

„Két gyerekem született császármetszéssel. Az első sürgősségi beavatkozás volt. A második viszont már az én választásom, mert nem akartam keresztülmenni azon, amin az első alkalommal keresztül kellett mennem” – írja egy anyuka a Mother of Daughters elnevezésű Instagram-oldal legfrissebb posztja alatt, amelyben az oldal gazdái azért szállnak síkra, hogy a programozott császármetszés minden kismama számára hozzáférhető alternatíva legyen.

A megosztott képhez csatolt szöveg tanúsága szerint, legyen bármilyen meglepő is, ez még most sem magától értetődő. „A legfrissebb brit kutatások szerint azoknak a nőknek, akik programozott császármetszéssel szeretnék világra hozni gyermeküket, egy hosszadalmas, bonyolult és olykor igenis megalázó engedélyeztetési procedúrán kell keresztülmenniük.”

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Last month Birthrights (the UKs only organisation dedicated to improving women’s experience of childbirth by promoting respect for human rights) published research that showed that women requesting an elective section for maternal request were enduring a lengthy, difficult and often inconsistent process from health professionals within the NHS. There are many reasons why a woman would request a c section - previous traumatic birth, physical health related complications and toxophobia to name a few and it should never be viewed as an ‘easy option’. So I’m interested to hear from anyone who has had an elective c section, and what your experience was. But also from who those who felt they had to challenge the system to have their voice heard and needs met when making informed choices (📷 used with kind permission from @clara.diefke) #electivecsection #csection #informedchoice #midwifery #midwife

C L E M M I E (@mother_of_daughters) által megosztott bejegyzés,

Pedig, ahogy arra az oldal és az oldal által megosztott nyers fotó alatt kommentelők is rámutatnak, annak, hogy egy kismama császármetszést szeretne, számos oka lehet a korábbi traumától egészen az egészségügyi panaszokig. „Jó lenne, ha a társadalom – és főleg a többi anya – nem úgy tekintene ránk, akik császármetszéssel szültünk, mint akik a könnyebb utat választották.”

Korábban egyáltalán nem gondoltam, hogy a szülés utáni trauma egy valós dolog. Aztán velem is megtörtént: miután sürgősségi császármetszéssel született a fiam. A sebemhez utána sokáig nem tudtam úgy hozzáérni, hogy ne bőgjem el magam. Mind a mai napig beleborzongok, ha hozzá kell érnem” – írta az egyik hozzászóló, aki többekhez hasonlóan második gyermekénél azért választott programozott császármetszést, hogy megkímélje magát még egy horrorisztikus élménytől.

Én azért választottam a császármetszést, mert a családomban a nők jó részének traumatikus élmény volt a szülés. Valahányszor arra gondoltam, hogy nekem is azon kell majd keresztülmennem, amin nekik, pánikba estem. Ha nem lett volna a programcsászár, az egész terhességemet végigpánikoltam volna. Meg kell jegyeznem azoknak, akik azt gondolják, hogy ez a könnyebb út: egyáltalán nem az, a szerencsések közé tartoztam, hogy viszonylag gyorsan felépültem a műtét után, de ez egyáltalán nincs mindig így” – írta egy másik anyuka.

Az oldal által megosztott képet egyébként évekkel ezelőtt egy svéd tetoválóművész, Clara Diefke készítette a kisfia születése után, és nagyon büszke, hogy a közös képet most egy ilyen jó célhoz használják.

Címlap

top