Életmód

A pasik szerint ezeknek a nőknek a legvonzóbb az illatuk

A kutatásban részt vevő férfiak eléggé egyetértettek abban, hogy azoknak a nőknek a leginkább ellenállhatatlan az illatuk, akik egy bizonyos hormonszinttel jellemezhetők.

Termékeny napjaikon a nők sok férfiorr számára különösen kellemes illatot árasztanak. Néhányan azonban kiváltképp vonzók a női nemi hormonoknak köszönhetően – állapították meg a Berni Egyetem tudósai.

A nők testszagát a havi ciklus befolyásolja, legtermékenyebb napjaikon a legvonzóbb ez az illat. Léteznek azonban egyéni különbségek is: valójában egyes nők különösen vonzó illatúak univerzálisan, minden férfiorr számára.

A kutatásban 28 nő és 57 férfi vett részt. A nőknek szigorú szabályokat kellett követniük, hogy csökkentsék a testszagra ható befolyásokat. Nem vehettek be fogamzásgátló tablettát, és a vizsgálat ideje alatt nem oszthatták meg ágyukat senkivel, le kellett mondaniuk a csípős ételekről, az alkoholról, és semleges tisztálkodószereket kellett használniuk.

A résztvevők eléggé egyetértettek abban, mely nők illata a vonzó. Azoknak a nőknek az illatát értékelték a legvonzóbbnak, akik egy bizonyos hormonszintet mutattak. Minél magasabb volt egy nő ösztrogénszintje és minél alacsonyabb a progeszteronszintje, annál vonzóbbnak találták a férfiak a természetes testszagát.

Evolúcióbiológia szempontból ez tökéletesen érthető: a nemi hormonoknak ez a szintje ugyanis a női ciklus legtermékenyebb napjain arra utal, hogy különösen nagy esélye van a fogantatásnak. Az evolúciós elmélet szerint a férfiak olyan partnereket keresnek, akikkel a lehető legsikeresebb lehet a szaporodás. 

Korábbi feltételezések szerin a párválasztás során az is szerepet játszik, hogy a férfi és a nő immunrendszere a lehető legeltérőbb legyen, mert így hatékonyabb az utódjuk védekező rendszere. Most ezt cáfolták a kutatók, a résztvevő férfiak és nők immunrendszere közötti hasonlóság semmilyen hatással nem volt az illatok értékelésére.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top